Димитър Манолов: Минималната работна заплата от 2021 г. ще бъде 650 лв.

Политика

“Чакам 15 години за споразумението за минимална работна заплата, иска ми се да стане тази година, но не съм оптимист. Преговорите могат да почнат когато стане известно нивото на универсалната минимална заплата. Само ако държавата определи по-ниска минимална заплата може да се случи, но не ми се вярва да стане”. С тези думи започна участието си в предаването “Офанзива с Любо Огнянов” по Канал3 президентът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов.

“650 лв. ще бъде по моя прогноза за догодина, от там нататък ще договаряме за отделните икономически дейности. В металургията например заслужават по-висока минимална работна заплата.

Някои региони искат да се договарят заплатите, но е безумно, това ще ги обрече. Важно е не къде произвеждаш, а колко. Ако в Търговище се договаряше минимална работна заплата, там щях да получават минималната възможна”, обясни лидерът на синдиката.

“В машиностроителния сектор са се разбрали вече за ниво на минималната работна заплата. Тя ще бъде над 650 лв.

Първата стъпка в университетското образование е в приема по държавна поръчка – повече инженерлък и информатика, по-малко европеистика и държавна администрация, приемите държавна поръчка да се концентрират в техническите и приложните специалности. Всички българи им плащаме образованието, но те после прилагат знанията си в чужбина”, коментира синдикалистът.

“Договарянето на минимални работни заплати автоматично трябва да замени минималните осигурителни доходи. Те се приближават твърде много до минималните заплати, но да се надяваме, че скоро това ще се промени. В системата за социално подпомагане има много недоволни. Става дума за това да няма вечно подпомагани хора. Трябва да се увеличи общественото отношение към справедливостта”, сподели Манолов.

“На самоосигуряващите се лица, земеделските стопани и тютюнопроизводителите им се позволено на доходи, по-ниски от минималната работна заплата, но впоследствие не могат да получават по-малко от минималната пенсия”, допълни той.

“По-зелено от ядрената енергетика няма, природен газ може да се добива и от въглищата. Трябва да се знае дали ще си върне парите за периода, в който ще бъде експлоатирана”, завърши Димитър Манолов.

/novini.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password