БЛС: PCR тест при хоспитализация не е прищявка, а е необходимост

Фитнес и здраве

Българския лекарски съюз с недоумение посрещна разпространеното от Министерство на здравеопазването съобщение, с което беше обявено, че изискването на PCR тест като условие за прием в болница е незаконосъобразно.

Съсловната организация остро възразява срещу заплахите за санкции и проверки от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ на лечебните заведения, които всъщност се опитват да гарантират сигурността на своите пациенти и своя персонал.

Изискването на PCR тест при хоспитализация не е прищявка, а е необходимост. Политика и отговорност на всяко едно лечебно заведение е да защити служителите и пациентите си. Лечебните заведения имат право да определят вътрешни правила за прием на пациенти.

В бюджета на НЗОК за 2020г. няма предвидени средства за PCR тестове. Цените на клиничните пътеки са и без друго недофинансирани, натоварването им с допълнителен разход би довело до сериозни проблеми и финансови затруднения за лечебните заведения.

В интерес на всички български пациенти и на нормалното функциониране на системата на здравеопазването е в кратки срокове да бъдат направени необходимите изчисления и разходите за PCR тестове на пациентите, които предстои да бъдат хоспитализирани, да се покриват изцяло или частично от НЗОК или от Министерството на здравеопазването. Това се посочва в позицията на БЛС.

От съсловната организация настояват държавата да вземе необходимите мерки и да осигури на лечебните заведения лични предпазни средства и дезинфектанти, за да може при евентуален пик на заразата от COVID-19, сигурността на медиците да бъде осигурена.

Тестването за коронавирус преди пациентът да бъде приет за болнично лечение не трябва да е за негова сметка или за сметка на болницата, категорично е становището на БЛС.

“Твърдението, че изследванията трябва да бъдат за сметка на лечебните заведения е неприемливо. Неприемливо е и пациентите да бъдат натоварвани с неочаквани разходи. За пореден път се прави опит за прехвърляне на финансова тежест от една страна на друга”, се допълва още в позицията на съсловната организация.

/pariteni.bg/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password