Емил Караниколов: Икономиката ни е в кондиция и към момента няма нужда да теглим заем

Политика

Вдигането на мерките е тенденция, която обхвана целия свят. Вдигането на мерките не означава, че не трябва да спазваме трите Д-та – дисциплина, дистанция и дезинфекция. Мерките бяха наложени, за да се спасят човешки животи и да се гарантира здравето на хората. Категорично успяхме. Сега трябва да сме гъвкави. Имаме пълно доверие на щаба и на лекарите на първа линия. Пандемията още не е отминала и никой не може да каже дали есента няма да има нова вълна и отново да се въведат мерки.

Това заяви е предаването “Още от деня” по БНТ министърът на икономиката Емил Караниколов по повод обявеното днес затягане на мерките срещу коронавируса заради скока на новозаразените. Той коментира и икономическата ситуация в страната.

“България направи всичко правилно по отношение на икономическите мерки по време на коронакризата. Икономическите мерки бяха много правилни и навременни”, каза министърът.

Мярката 60/40 спомогна да няма над 250 000 безработни и да ставаме свидетели на апокалиптични картини като в други държави. Мерките продължават да се развиват и да действат. Икономиката ни е в кондиция. Безспорно е, че ударът е най-тежък за малкия и средния бизнес. Няма сектор, който да не е засегнат. Тепърва предстои да видим дали потребителите ще продължат да потребяват така, както преди пандемията. Тук говоря за световен мащаб”, добави той.

“Предстои да излязат данните за потреблението и секторите в Европа и България, като ние трябва да направим много сериозен анализ на тези цифри. Към момента България не е изтеглила дълг. Благодарение на добрата макро и микро финансова рамка в страната към момента нямаме нужда от такъв заем. След като излязат данните за потреблението, ще решаваме. Знаете, че в България се правят близо 90% от частите за автомобилите в Европа. Ако в данните е видно, че европейците вече не купуват автомибили, ще се взимат необходимите мерки”, разкри министърът.

“По време на цялата пандемия работим много динамично и може би за пръв път държава, работодатели и синдикати намерихме изцяло общ език. На едно мнение сме относно влизането на България в Шенген и ОИСР. Това е първа точка в споразумението, което подписахме. За България е стратегически важно да влезе в чакалнята на Еврозоната.

До май месец инвестициите в България са били за над 220 млн. лева. Предстои да открием два завода в Пловдив, свързани с машиностроенето. Знаете, че водим и преговори за завод с един от най-големите производители на автомобили в света. Тук говорим за много преговри, анализи, изпращане на екипи. Ние предлагаме класифицирани работници и сигурна данъчна и финансова среда. И на нас ни се иска да ни изберат утре, но всичко е въпрос на много сериозни преговори”, завърши Емил Караниколов.

/novini.bg/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password