С 10 на сто скачат разходите за труд на работодателите

Други

По предварителни данни на Националния статистически институт през първото тримесечие на 2020 г. общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 10.2% спрямо първото тримесечие на 2019 година.

Увеличението в индустрията е с 9.0%, в услугите – с 9.2%, и в строителството – с 8.1%.

Данните засягат само половин месец от стартирането на извънредното положение в страната и не отразяват ефекта от COVID-19 върху заплатите след това, особено в сектори, най-силно засегнати от вируса, като туризма.

По икономически дейности през първото тримесечие на 2020 г. най-висок ръст на общите разходи за труд спрямо същия период на предходната година е регистриран в икономическите сектори „Образование“ – с 25.9%, „Операции с недвижими имоти“ – с 23.2%, и „Хотелиерство и ресторантьорство“ – с 13.5%.

През първото тримесечие на 2020 г. спрямо първото тримесечие на 2019 г. разходите за възнаграждение за един отработен час се увеличават с 10.2%, а другите разходи (извън тези за възнаграждения) – с 10.3%.

По икономически сектори изменението на разходите за възнаграждения спрямо същия период на предходната година варира от 25.6% за „Образование“ до 3.4% за „Добивна промишленост“.

/pariteni.bg/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password