Българин източил 1,4 млн. динара от банкомати в Сърбия

Горещо

Полицията в Белград арестува в събота българския гражданин Л.В.И. (59), откраднал 1,4 милиона динара (около 23 500 лева) от банкомати с помощта на подправени платежни карти.

Той е обвинен в инсталирането на устройство за изтегляне на данни, така наречената „ливанска примка“, на банкомати в Белград от ноември 2019 г., с която е откраднал банкови данни на клиенти от техните разплащателни карти. След това той е направил подправени платежни карти, в които е въвеждал откраднатите данни и ги е използвал за теглене на пари от банкомати.

“По този начин заподозреният Л.В.И. е откраднал общо около 1 400 000 динара от сметките на редица граждани, съобщава сръбският „Телеграф“. Заподозреният ще бъде изправен пред главната прокуратура в Белград”, съобщиха от сръбското МВР.

Полицията обясни, че “ливанската примка” е устройство, което се поставя на банкомат на мястото, където влиза картата. То не е забележимо и прилича на част от банкомата. След това това устройство чете номера на картата, въз основа на което крадците правят фалшива такава и я използват за теглене на пари от сметката.

„Поставянето на механизма в банкомата отнема само няколко секунди и се отстранява след няколко дни”, обясниха от полицията и добавиха: “След това измамникът прехвърля на компютъра си данните на всички клиенти, които са използвали банкомата в този период и прави фалшиви карти. Що се отнася до ПИН кода, който е необходим за достъп до акаунта, той най-често се записва със скрита камера, но има и устройства, които автоматично запомнят номера, след като картата е поставена в банкомата.”

/pariteni.bg/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password