Как да се предпазим от ухапване от змия

Други

Със затоплянето на времето започва сезонът на змиите. Влечугите излизат на припек с една единствена цел – да акумулират топлина от слънцето.

Телефонът на Венцислав Петков, уредник в Екомузея с аквариум в Русе, е подаден в националната система 112 за справяне с проблема с ухапванията от змии. За БНР той сподели:
“Като зоолог обикновено обяснявам на хората да не вменяват на животните човешки качества. Повечето хора търсят човешкия облик – образ, поведение във всички диви животни, включително и в змиите. За съжаление, това оказва негативно влияние върху самите животни, когато им предадат злоба, отмъстителност, подлост или други типични качества за човека”, каза Венцислав Петков.

В природата всичко е на базата на инстинкти, на някакви директни причини, които се случват в момента, допълни зоологът.

“Змия няма да ви ухапе, ако вие не я предизвикате, т.е. ако в природата се срещнем със змия, тя най-вероятно е уплашена много повече от нас и ще иска да бяга. Обаче, ако ние с нашия си страх не ѝ дадем шанс да избяга, тя няма да има друг избор освен да ни ухапе”, подчерта Венцислав Петков.

В България се срещат 18 вида змии, от които 6 имат отрова. Реално бихме могли да видим две отровни змии – пепелянка и усойница.

“Изследвано е, правено е статистическо проучване, че около 90% от смъртните случаи след ухапване от змия са заради разрив на сърцето”, допълни Венцислав Петков.

/БНР/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password