Тест в референтна лаборатория при различни резултати за COVID-19

Други

При различни резултати от тестовете за коронавирус задължително трябва да се направи тест в референтната лаборатория, каза пред журналисти проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите му, тази лаборатория е единствена в страната, а разликата в резултатите между първата и втората проба за коронавирус би могла да се появи поради неправилно взимане, неправилно съхранение и др. причини.

Ако се прави тест в стандартизирана лаборатория и резултатът е положителен, значи човекът е заразен, добави още той.

“Когато вирус мине от животни към хора, се очаква да стане по-заразен и по-лесно да се предава от човек на човек, както и да отслабне силата му”, каза още проф. Кантарджиев.

Това беше мнението и на повечето учени за сегашния коронавирус, но след февруари се появи мутация, която го направи няколко пъти по-лесно заразен. В България, от 35-те секвенирани щама, само в два няма тази мутация, обясни той. Този вирус не води до пневмония, а до токсичен пневмонит, допълни проф. Кантарджиев.

Най-критичните места за разпространение на COVID-19 са посещенията на спортни мероприятия и нощни заведения, каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

/pariteni.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password