Глобиха шофьори, опитали да стигнат до плаж Болата с коли

Горещо

Десетки туристи, решили да почиват на плаж Болата през уикенда, отнесоха солени глоби за паркиране в защитената територия. Съвместната акция на Министерството на туризма, екоинспекцията във Варна, полиция и жандармерия предизвикаха недоволството на плажуващите, а жителите на съседното село Българево заявиха, че ще излязат на протест.

Между 1000 и 3000 лв. рискуват да загубят туристите, тръгнали към „Болата”. Възмутени са, защото липсва каквато и да било табела, която да забранява минаването с коли. Оплакват се и от отношението на проверяващите.

„Обвини ни, че след като сме дошли на плажа е трябвало да знаем всички закони”, каза недоволният Димитър Ганчев.

„Когато пристигнах, беше пълно с коли и си помислих, че е законно да паркирам тук. Не знам къде иначе да спра колата”, разказа туристът Сантяго Мигел.

Кметът на Българево от години чака корекция в статута на „Болата”, защото е единственият плаж за най-голямото каварненско село. Именно на него местните жители разчитат за привличане на курортисти.

„Ако продължава тази рецесия, ще затворим главни пътища като Калиакра – Каварна, Каварна – Шабла”, заплаши кметът Георги Янев.

След протест на Българевци през 2018 започна процедура по изваждането на плаж „Болата” от резерват „Калиакра” и включването му в защитена местност „Степите“, където режимът е по-облекчен. Вече втора година обаче процедурата не е приключена.

/Дарик/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password