Кристиан Николов остава в ареста

Горещо

От 15 до 20 години затвор очакват Кристиан Николов според съдия Николай Младенов, оглавяващ делото срещу шофьора, убил Милен Цветков. Тежестта на деянието и на всички предпоставки за него не позволява той да бъде освободен от ареста, каквато е неговата молба.
Днес от 11 часа Софийският градски съд разгледа молбата на убиеца на Милен Цветков Кристиан Николов за изменение на неговата мярка за неотклонение е по-лека или пълното му пускане от ареста. Към момента той е обвинен в умишлено причиняване на смъртта на телевизионния водещ – на база на факта, че е управлявал автомобила си след употреба на коктейл от наркотици. Събрани са 16 тома доказателства, назначени са много експертизи и са разпитани много свидетели.
Кристиан Николов отказа да участва в делото дори по скайп – но защитата му позволи разглеждането на молбата да се проведе без него.
Към момента са извършени много експертизи, но не е готова основната авто-техническа експертиза, която се очаква да бъде готова до края на месеца. Разпитани са ключови свидетели, които потвърждават, че именно Кристиан Николов е бил зад волана на напълно изправния автомобил Ауди Q7. Сред тях са и спътниците му – Георги Иванов и Симона Богданова. Експертизите също доказват, че именно Кристиан е управлявал автомобила.
На 3.07 Кристиан Николов е внесъл молба до Софийския градски съд за изменение на мярката му за неотклонение с оглед на прекалено дългия период, който е прекарал в следствения арест. Според защитата му, условията там не са съобразени със здравословното му състояние. Адвокат Таков обясни, че клиентът му няма как да се укрие, защото има настоящ и постоянен адрес в София, където се гледа и самото дело. Нямало и възможност да извърши други престъпления, защото бил „отговорен млад човек“. Според адвоката, той има готовност да съдейства на разследването.
На противоположна позиция е отсрещната страна, която подчертава, че Кристиан не съдейства на разследването. Прокурорът обясни, че има предпоставки Кристиан да се укрие, предвид че учи в чужбина. Немалък е и шансът да извърши ново престъпление, защото е употребил коктейл от наркотици, което говори, че не злоупотребява със забранени вещества за първи път. По думите на прокурора, Кристиан Николов няма никакви здравословни проблеми, които да изискват извеждането му от ареста. Въпреки опитите да се представят стари травми като причини той да бъде пуснат от ареста, лекарите на място не са установили обективни причини молбата му да бъде удовлетворена.
На база съдебната практика от 1985 година доказването на умисъл в убийство в следствие на грубо нарушение на правилата за движение е напълно възможно. Взима се предвид не само смъртта на шофьора на блъснатия автомобил, но и настъпилата опасност за пешеходците на място. Това заяви съдия Николай Младенов и допълни, че вината на Кристиан Николов се доказва и от липсата на опит да спре автомобила, от доказаното от експертизите ускорение точно преди удара, за да не се стигне до фаталния край, както и от факта, че е управлявал автомобила под въздействието на забранени вещества. Свидетелските показания също доказват вината на Кристиан Николов. Хората, опитали да помогнат на Милен Цветков, не са повлияли на състоянието му и техните действия не оневиняват обвиняемия, каза още съдия Младенов. Той уточни, че най-голяма тежест за следствието имат експертизите и свидетелствата на медиците, пристигнали на мястото на инцидента. Съдията подчерта, че има възможност Кристиан Николов да се укрие, както и да извърши ново престъпление.

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password