Гешев: Прокуратурата не съобразява действията си с политически последствия

Горещо

„Не съобразяваме действията на прокуратурата с изявления на политици или с политически последствия. Не се страхуваме, не се срамуваме и държим българските граждани да знаят истината. Това е начинът да се повиши доверието в съдебната власт”. Това заяви главният прокурор Иван Гешев в интервю за Нова тв.

Коментарът му дойде по повод мнението, изразено от някои граждани, че акцията на прокуратурата в Президентството е дошла, веднага след като президентът Румен Радев е поискал сваляне на охраната на НСО за Ахмед Доган и Делян Пеевски. Часове след началото на акцията и извършените арести на „Дондуков” 2, пред сградата се състоя протест. Държавният глава излезе при демонстрантите и с изявлението си призова за „прогонване на мафията от прокуратурата”.

„Президентът явно нещо се е объркал – най-голямата мафия във всички държави е в политиката”, допълни Гешев. Обвинител №1 подчерта, че няма да подава оставка.

Гешев подчерта, че България е парламентарна република, а не монархия. Висшият орган в държавата е парламентът.

„Ние сме парламентарна република и висшият орган е парламент. В България има граждани, а не поданици. Някой трябва да прочете Конституцията. Служителите в президентството нямат имунитет“, каза главният прокурор.

Той добави, че, ако Конституцията бъде променена, тогава няма да действаме по този начин, а дотогава ще действаме в президентството, така както и в МОСВ.

Иван Гешев съобщи, че прокуратурата ще назначи проверка на министър Боил Банов за извършени престъпления. „Ние ще си свършим работата. Проверката е заради документи издадени от МК за небостъргача Ай Тауер, който се намира само на 50 метра от сграда паметник на културата“, уточни той.

„Очаквайте всичко от Прокуратурата, което е в рамките на закона“, обеща Гешев.

/БГНЕС/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password