Плажът Болата – институционален възел в ущърб на хората и природата

Горещо

Жители на село Българево, община Каварна, са готови за протести заради статута на един от най-красивите плажове у нас – Болата.

Недоволството им последва акциите на Министерството на туризма, екоинспекцията във Варна и местната полиция и масовото глобяване на шофьори за паркиране около плажа. Болата е част от резерват „Калиакра“ и според закона там не трябва да се плажува, забранен е и достъпът на автомобили.

Глоби от 1 000 до 3 000 лв. са получили плажуващите на Болата при акцията от последните дни. Хората споделят, че никъде няма указателни табели.

“Пристигнаха и ни награбиха. Тези коли спират, защото няма никакви знаци. Как може чужденците, които искаме да идват тук, да четат законите, а да няма едни нормални човешки табели. Да има предупредителна табела, направете един паркинг горе”.

Още през 2017 година се заговори Болата да бъде изваден от резерват „Комплекс Калиакра“ и да бъде включен в защитената местност Степите, за да може тази зона от северното Черноморие да бъде поддържана, обезопасена и защитена от застрояване.

Кметът на Българево Георги Георгиев признава, че туризмът държи Българево, а плажът Болата е жизненоважен за местните хора. Боклукът от Болата се извозва три пъти седмично за сметка на селото, което същевременно не генерира никакви приходи от плажа, тъй като той не е собственост на общината.
„Многократно сме писали до МОСВ, МОСВ ни прехвърлят в МРРБ. Пишем в МРРБ, МРРБ ни прехвърлят в „Пристанищна инфраструктура“ и „Морска администрация“. Така се въртим в един омагьосан кръг“, посочва Георгиев.

Ако се продължава само с репресивни действия, без допълнителна грижа за туристите, ще ги загубим не само за тази година, но и за следващата, категоричен е кметът на Българево.

Как може да искаме от чужденците да познават законите ни, след като няма табели за статута на района, пита Калина Стоилова. „По плажа няма кофи за боклук – най-елементарното. По плажа има фасове, хартии, кучета се разхождат. Такава мръсотия! Буквално трябва да се затвори в условия на пандемия.“

Избралите да прекарат своите летни дни на плажа „Болата“ споделят, че мястото е невероятно красиво, подходящо за семейства с малки деца и много предпочитано заради липсата на строителство и погубена природа. Но и всички са единодушни, че за залива никой не полага никакви грижи. Плажът отива към разруха, разказва посетител, който познава района отдавна.

„На северното Черноморие това е най-хубавият плаж, а за него нищо не се прави. От 30 години тука няма никаква промяна. Тези буни са направени 1963 година, които са ми „набор“. Започват да се рушат и никой нищо не възстановява. Въобще на кой е този плаж? Защо не се изчисти отстрани пътят? Ние сме като едни кози, не можем да се разминем на този път.“

След настояване от страна на местните жители, преди две години е започнала процедура за изваждането на плаж Болата от резерват “Калиакра”, но процесът все още не е завършен.
Масовото недоволство тогава е било провокирано от ограничения достъп до плажната ивица с бетонни блокове. През май 2018 година бившият екоминистър Нено Димов подписва заповедта, с която плажът Болата се изважда от резервата Калиакра. Решението се взима в отговор на желанието на местните граждани.

Предложението за изваждането на плажа и на паркинга на нос Калиакра от резервата идва от страна на тогавашния кмет на община Каварна Нина Ставрева. Промяната на статута ще доведе до осигуряването на свободен достъп до плажа и гарантиране на сигурността на хората, които го посещават.

/БНР/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password