Кой помага да защитим правата си на пътници при полет

Други

43% от гражданите на ЕС, които са пътували със самолет, влак, автобус, кораб или ферибот в последните 12 месеца са наясно, че пътниците в ЕС имат определени права.

Това показват резултатите от проучване на Евробарометър относно правата на пътниците по въздух в Европейския съюз, което беше обявено от Европейската комисия.

Адина Валеан, комисар по транспорта, заявява:

„ЕС е единственото място в света, където пътниците са защитени с пълен набор права. Необходимо е обаче тези права да се познават подобре, да бъдат по-лесни за разбиране и прилагане. Нашите правила следва да носят повече правна сигурност на пътниците и бизнеса. Ето защо Комисията предложи осъвременяване на правата на пътниците във въздушния и жп транспорт.“

По думите ѝ, необходимо е да се постигне бързо съгласие по този въпрос от страна на Европейския съвет и Европейския парламент, така че пътниците в ЕС да са ефективно защитени.

Мрежата на Европейските потребителски центрове съдейства на потребители на територията на ЕС, Норвегия, Исландия и Обединеното кралство, като им предлага надеждна информация по потребителски въпроси в рамките на вътрешния пазар. Правата на пътниците са фокусът на вниманието през месец юли в рамките на кампанията по случай 15-тата годишнина на мрежата на Европейските потребителски центрове ECC Net, която се отбелязва през 2020 г.

Целта на кампанията е да се повиши информираността на хората, като всеки месец даваме съвети и информация за различна потребителска тема, уточняват от ЕПЦ.

/pariteni.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password