Лъвчетата от благоевградския зоопарк се възстановяват успешно

Други

Две лъвчета се родиха погрешка в зоопарка на Благоевград. Можело е да бъдат умъртвени, защото зоопаркът няма условия за отглеждането им.

За щастие, лъвчетата имаха късмет и след намесата на еколози от организацията „Четири лапи“, те бяха транспортирани във ветеринарна клиника в София, предава БТВ.

Малките са били в изключително тежко състояние. Наложи се да бъдат реанимирани в зоопарка, разказа ветеринарят д-р Илия Райчев, който се грижи за новородените в момента.

Животните са много добре в момента, наддават и се хранят, съобщи Райчев. Диетата на малките е от адаптирано мляко за котки. Предстои да бъдат ваксинирани по схема, но първо трябва да закрепнат.

Във ветеринарната клиника са кръстили двете малки – мъжкото е Симба, а женското са нарекли Бамби, но не се знае дали занапред ще запазят тези имена.

Лъвчетата „първоначално не знаеха къде се намират, сега вече се ориентират в пространството. Започнаха да ме възприемат като майка“, сподели Райчев и допълни, че двете малки съжителстват много добре едно с друго.

Грижите в този период са много важи, изтъкна ветеринарят, който заяви, че има уверения от кмета на Благоевград, че ще бъде изградена нова клетка в общинския зоопарк за тях.

„В събота са идвали проектанти за нова клетка“ потвърди благоевградският градоначалник Румен Томов, който заяви, че скоро ще посети двете малки лъвчета във ветеринарната клиника.

Управителят на зоопарка в Благоевград д-р Крум Попниколов заяви, че се е стигнало до тази ситуация, защото лъвицата „не е проявила майчински инстинкт“.

По неговите думи гледачите от зоопарка са се намесили на 3-4 ден, като първоначално са оставили майката на „спокойствие“, за да видят дали ще започна да се грижи за малките.

/novini.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password