Прокуратурата: В кабинета на Узунов са открити документи, свързани с КПКОНПИ, МВР и Народното събрание

Горещо

От спецпрокуратурата публикуваха част от иззетата документация
Спецпрокуратурата с нови разкрития по разследването за търговия с влияние срещу съветника на президента Пламен Узунов. От обвинението публикуваха част от материалите, открити в кабинета на Узунов.

Според тях, той се е интересувал от кореспонденцията между две фирми, засягаща външно- търговски договори. Иззето е и копие на преписката, с която през 2017 година тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров поиска свалянето на имунитета на депутата от БСП Манол Генов.

При претърсванията са иззети множество книжа и документи, свързани с дейността на законодателната, изпълнителната и съдебната власт – Народно събрание, Министерство на вътрешните работи, Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество, Прокуратура на Република България и други, съобщават от прокуратурата.

Сред тях са копия на кореспонденция между две търговски дружества, касаещи три външно търговски договора. Един от тях е предмет на разследване по досъдебно производство на Специализирана прокуратура, образувано умишлена безстопанственост. В процес на установяване е отношението на П.У. към предмета на разследване по досъдебното производство.

В същия кабинет е намерено и иззето копие на цялата преписка по искане на главния прокурор до Народното събрание от 2017 г. за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу народния представител Манол Генов за извършени от него престъпления. Сред иззетата документация са и копия от разпити пред съдия на свидетели, вкл. такива с тайна самоличност. Предстои прокуратурата да установи по какъв начин обвиняемият П.У. е получил копие от преписката, адресирана единствено до Народното събрание, при положение, че като секретар на президента по правни въпроси и антикорупция, не е разполагал с подобни правомощия.

Иззети са също така и тефтери с изписан ръкописен текст, снимки и голям обем от материали, съдържащи лична и служебна информация от оперативен характер, отнасяща се за български и чуждестранни граждани. Анализира се тяхното съдържание, дали същите представляват класифицирана информация и имат ли отношение към националната сигурност на страната.

Огледите на иззетите веществени доказателства продължават, като българската общественост ще бъде информирана допълнително за установеното, сочат още от прокуратурата.

/nova.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password