КС обявява дали всеки прокурор може да разследва главния

Горещо

Конституционният съд ще обяви – може ли всеки прокурор да разследва главния. С това питане съдът беше сезиран в края на миналата година от Министерския съвет, съобщи БНР.

Съдиите ще се произнесат и по искането на президента за обявяване за противоконституционни на част от текстовете в Закона за здравето, свързани с обявяването на извънредна епидемична обстановка.

Заради доклада на Венецианската комисия, в който се препоръчва цялостна радикална реформа на конституцията и Висшия съдебен съвет, за да се премахне недосегаемостта на главния прокурор, правителството реши да попита Конституционния съд може ли редови прокурор да разследва обвинител номер едно и при сегадействащата конституционна уредба. Текстът, чийто тълкуване се иска е “главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори” и в този смисъл възможно ли подчинен на главния прокурор да го разследва независимо. Предварителните очаквания са Конституционният съд да каже, че главният прокурор не може да дава конкретни указания по дела, по които е ангажирана неговата наказателна отговорност, тоест редови прокурор може да разследва главния.

Второто ключово решение на Конституционния съд е по искането на президента Румен Радев да бъдат обявени за противоконституционни текстове от Закона за здравето, свързани с извънредната епидемична обстановка. Според държавния глава, обявяването й от Министерския съвет, а не от Парламента е в противоречие с основния закон, а въведените формалните критерии за оценка на живота и здравето на хората непропорционалното ограничават остовните им права. Според неофициална информация конституционните съдии не споделят възраженията на президента.

/БГНЕС/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password