Пазарската количка като гарант за социална дистанция

Други

Коронавирусът по света изведнъж и набързо промени представите за живот и правилата как да общуваме по между си. Белгийците например са предпочели да заложат на утвърдени модели като пазарските колички.

От избухването на пандемията в Европа през март всеки посетител на големите търговски вериги е задължен да влезе в магазина с пазарска количка – дори да влезе за пакетче дъвки.

Интересна подробност е, че дори взимането на количка пред магазина е съобразено с променените условия за социална дистанция и строги правила за дезинфекция.

В момента, ако отидете в големите търговски вериги в белгийската столица, ще видите, че пазарските колички са разделени в три отделни секции на паркинга – едните се оставят от пазаруващите за дезинфекция, на друго място щателно се дезинфекцират от персонала и се оставят на съвсем друг сектор, готови да се ползват отново за посетителите.

Носенето на маска в магазина е задължително. Още с първите крачки се вижда как веригите са впрегнали всички усилия и технологии, така че контактът между хората да е ограничен. Една от новостите е използването на безконтактни четци, с които се маркира от потребителя всяка стока. Накрая натрупаната сметка в четеца се плаща на изхода от самия потребител без да се налага да стои на опашка на каса. Въпреки тези нововъведения, магазините не са се лишили от касиерите заради по-възрастните хора или заради такива, които този тип пазаруване е технически невъзможно.

Друга възможност за пазаруване, при които е ограничен контактът между пазаруващите е т.нар. машини за самообслужване, където потребителите сами поставят покупките и се разплащат. Секторът също е обособен на голяма дистанция между хората. Подобно обслужване в България не е никак разпространено. В началото на годината една от големите аптеки опита да го въведе, но клиентите бяха доста объркани и явно налагането на подобни каси остава за в бъдеще.

Иначе, носенето на предпазни средства като маски и шалове е задължително на закрити обществени места. Интересна подробност е, че дори подлезът се смята за такъв. Често може да видите пешеходци, колоездачи или такива на тротинетки да спрат на входа на подлеза да сложат маска и в края отново да спрат, за да я махнат.

Носенето на маски е ангажимент на местната община. За да са сигурни, че всеки неин жител се е снабдил властите изпращат по пощата.

/БГНЕС/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password