Излезе наяве зависимостта на „Отровното трио“ от Цветан Василев*

Горещо

Така наречените „организатори“ на уличните метежи – Арман Бабикян, Николай Хаджигенов и Велислав Минеков, в желанието да вдигнат рейтинга на тотално спихналия си протест, сами се разобличиха като кукли на конци на укриващият се в Сърбия съсипател на КТБ, пише в-к “Монитор” .

След като в последния месец Цветан Василев на няколко пъти пробва да пробутва – лично или чрез присъдружните говорители Огнян Стефанов – Агент Академик от „Фрогнюз“ и Георги Василев от „Трансмедия“ тезата си, че държавата уж била ощетена от сделката за Виваком с британския фонд „Юнайтед груп“ с 1 милиард лева, сега „Отровното трио“ – което от сутрин до вечер се разхожда из София и блокира кръстовища, поде същата тема. И то на нарочна „пресконференция“, свикана на жълтите павета. Ощетяването според тях (разбирай Цветан Василев) било налице, защото КПКОНПИ се отказала от иска си в частта за БТК, по голямото дело за конфискация на активите на Василев. Истината обаче, както знаем, няма никакво значение нито за Василев, нито за бащата на фалшивите новини у нас Арман Бабикян, нито за аверите му Хаджигенов или Минеков (чийто баща пък е номенклатурен галеник и е бил от близкото обкръжение в „ловната дружинка“ на Тодор Живков).

Всъщност болката на Василев, а сега и на прокситата му от „Отровното трио“ е, че беглецът не успя да задържи откраднатото, а държавата не само че не е ощетена от действията на КПКОНПИ, но успя да получи чрез синдиците на банката пълната сума от 125 милиона евро. Която сума именно Василев присвои и която беше предмет на иска на КПКОНПИ и синдиците на КТБ, по водените от тях дела против беглеца от правосъдието.

Припомняме, че през 2012г. Василев източи през фирми-бушони 125 милиона евро от КТБ, които използва за придобиването на голям пакет от акциите на БТК. След като банката му фалира, „банкерът“ се покри в Сърбия, но докато говореше как уж щял да върне заграбените милиарди и работел за спасяването на КТБ, всъщност първата му работа (само месец след като избяга) беше да прехвърли на свое име 43% от телекома. И то срещу смешната цена от двайсетина хиляди евро. После, с надеждата да задържи контрола, както върху тази компания, така и върху още няколко знакови актива – Дунарит, Авионамс, НУРТС и Фърст диджитъл (придобити също с пари на вложителите в КТБ), мустакатият аферист директно ги „продаде“ за 1 евро на белгиеца с руски паспорт Пиер Луврие. Който на свой ред естествено се оказа не „инвеститор“, за какъвто се представяше, а подставено лице на руския олигарх Константин Малофеев и твърде близък до командира на сепаратистите в Донецк – Игор Гиркин – Стрелков.

Когато аферата им беше разкрита, Цветан Василев вкара в схемата нов руснак – Дмитрий Косарев, който и досега твърди, че бил „собственик“ на Виваком. Всъщност и той се оказа обикновен служител на Малофеев, а срамната му договорка с Василев да си разделят откраднатите активи в съотношение 80 на 20, стана публична. През 2016г. обаче кредиторът VTB Capital реши да реализира залога си върху БТК (заради невърнат заем от 150 млн. евро), като по този начин на практика поряза мераците на Василев и Малофеев за собственост върху дружеството. На проведения търг в Лондон купувачът Спас Русев плати 330 милиона евро, а през настоящата година телекомът беше продаден от него на британската „Юнайтед груп“.

Междувременно обаче синдиците на КТБ не стояха със скръстени ръце, а заведоха дело пред Софийски градски съд против офшорката на Василев V2 Investment, по което поискаха сумата от 125 милиона евро, които фараонът източи от банката през 2012г. Нещо повече, както те, така и КПКОНПИ ефективно успяха да наложат нужните запори, обезпечаващи вземането на държавата. Така след дълга съдебна битка, включително и пред лондонски съд (при която през годините Цветан Василев и Дмитрий Косарев правеха всичко възможно нито един лев да не постъпи в масата на несъстоятелността на КТБ), държавата удържа финалната победа и 125 милиона евро се озоваха в сметката на синдиците на КТБ. Оттам тези пари ще компенсират ощетените вложители в КТБ и Фонда за гарантиране на влоговете.

След като това се случи и дупката в КТБ, отворена от Василев, беше попълнена, аналогичната претенция на КПКОНПИ по делото за конфискация изгуби значение.

В този смисъл отказът от иска в тази му част, която Василев и присъдружните му „протестъри“ Бабикян, Минеков и Хаджигенов сега се опитват да представят като „ощетяване“, всъщност е логичен и законосъобразен завършек на цялата сага около Виваком, създадена именно фараона, с открадването на 125 милиона евро от вложителите на КТБ през 2012г. Що се отнася до лъжите на Цветан Василев и „Отровното трио“ за сделката по продажбата на Виваком на фона „Юнайтед груп“, то същата не само че беше одобрена и от Европейската комисия, но се превърна в най-успешната такава в най-новата българска история. Което със сигурност нямаше да се случи, ако далаверите на Василев с руския олигарх Малофеев бяха успели, или пък габровският хитрец беше успял да опоска компанията, както стори с десетки други работещи предприятия

/Правен свят/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password