Проектът за пл. “Света Неделя” в София съчетава модерност с история

Други

Високотехнологични пейки от дишащ бетон, който пречиства въздуха и лампи с USB входове. Това ще бъде само част от новата визия на пл. “Света Неделя”, чийто окончателен идеен проект беше представен от архитектурното студио Фуксас. Ще бъде запазен и старият римски път, който е пресичал някога Сердика, а целта е площада да стане модерен, но и да запази своя дух.

Първоначално идейният проект за реконструкцията на пл. “Света Неделя” беше представен в края на миналата година. Но в първия си вариант голяма част от столичани не го одобриха. Негативно за него тогава се изказаха и от Софийската света митрополия. Това наложи преправяне на идейния проект. В последният му вариант, който беше одобрен се запазва стария римски път, който е пресичал някога Сердика. Запазва се и достъпа до църквата и Патриаршията. На площада ще има пейки от дишащ бетон, който пречиства въздуха и три вида осветление на различна височина – артистично осветление за дърветата, високи лампи, разработени специално за проекта и приземно осветление, което ще насочва хората. Целта е площада да стане модерен, но и да запази своя дух, обясни главният архитект на София Здравко Здравков.

“Виждате какво подобрение има по отношение на дизайна, ортогоналната мрежа, уникалните лампи, които са заели от тази мозайка по фасадата на Богословския факултет и са интерпретирали по един модерен, но респектиращ към средата начин, към пространството”, подчерта Здравко Здравков.

Пространството пред министерството на здравеопазването ще стане пешеходно, а автобусите ще спират в специално изграден джоб на бул. „Тодор Александров“. Ще има и две станции за зареждане на електрически автомобили, както и фонтани. Археологията под реконструираното пространство ще бъде видима под стъклени плочи. Според арх. Масимилиано Фуксас най-важното е площадът да е пешеходен, да прави връзка с пешеходните зони в града и да запази археологията.

“Аз съм архитект, но съм роден в Рим. Като стар римлянин съм човек със страст към археологията. За мен намирането на тази археология в София беше изключително важно да я запазим. Успяхме да запазим погледа върху стария римски път, който минава през центъра на този площад. Ние даваме възможност на хората да го виждат”, каза арх. Масимилиано Фуксас .

При представянето на идеята за площада в края на миналата година, от Софийската света митрополия бяха против него, тъй като беше ограничен достъпът до храм “Света Неделя” и Партриаршията, а визията прекалено футуристична. Отец Николай обясни, че новият проект напълно удовлетворява църквата.

“За първи път очите ми се насладиха на красотата на проекта без душата ми да е притеснена както в началото. Много съм радостен от това, че проектантите са мислили и исторически, и модерно. Изобщо не е лесно човек да вплете историята в модерното виждане”, подчерта отец Николай.

Предстои съгласуване на проектовата документация с всички ведомства и издаване на разрешение за строеж. Арх. Здравков се надява работата по реконструкцията да започне до края на следващата година.

До 11 септември жителите на София могат да дадат мнение и препоръки за предстоящата реконструкция, след което те ще бъдат обобщени с екипа. Предстои изработването на технически проект до края на годината, а в началото на следващата година работещият проект по всички части трябва да е готов.

/bnr.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password