Сабина Максимова: Ако продължим да изхвърляме пластмаса, впоследствие ще я дишаме и пием

Други

Златен медал получи еко идеята на варненка, предложила пластмасовите чаши в детските градина да бъдат заменени с иноксови. Мисия „Аз избирам чашата за многократна употреба“ получи отличието в световната еконадпревара 2020 BEYONDPLASTIC AWARD. Кампанията за замяна на пластмасовите чаши за вода в детските градини у нас е наградена в категория „Най-добра инициатива в образованието“. Преди 4 години Сабина Максимова си поставя за цел да прекрати порочната практика децата в детските градини да пият вода от еднократни пластмасови чаши. Тя разказа за инициативата пред Радио Варна още тогава.

Инициативата беше подкрепена от варненското сдружение Обществен център за околна среда и устойчиво развитие. А в нея участват вече 4 300 деца от 65 детски заведения в цялата страна. За по-малко от 4 години, благодарение на участниците, в природата не бяха изхвърлени над 8 милиона чаши за еднократна употреба, равняващи се на близо 22 тона пластмаса, неподлежаща на рециклиране. В чисто икономически аспект в бюджета на домакинствата у нас бяха спестени над 200 000 лв. за закупуване на еднократни чашки, а на околната среда – близо 66 тона въглероден диоксид, изчисляват от сдружение Обществен център за околна среда и устойчиво развитие.

„Аз избирам чашата за многократна употреба” вече е световно известна инициатива. Как приемате тази награда?
Приемам я с една огромна радост, наистина радост, не толкова гордост. Въпреки, че организаторите непрекъснато ни повтарят да се гордеем с наградата, за нас тя е преди всичко емоционална, защото доказва колко е важно да обърнем внимание на децата и слага акцент върху това, че изграждаме хората от най-ранна детска възраст. Веднъж научени децата да пазят своите вещи, вкл.чашите и като цяло да заместят това цинично удобство да ползват нещо няколко секунди и буквално да го хвърлят зад гърба си, ето това е нещото, което е важно и затова инициативата спечели това златно отличие. Страшно ми харесва, че този конкурс събира световна общност от хора, които мислим еднакво. Под мотото „Нека да преосмислим употребата на пластмаса, нека да спрем да я изхвърляме”.

Пандемията, обаче на практика увеличи замърсяването с консумативи за еднократна употреба, най-вече тези маски от синтетичен материал, който не се разгражда или това се случва много бавно. Сякаш глобално хората все още действат първично и гледат преди всичко удобството си.

Действително пандемията ни върна няколко крачки назад в начина, по който хората възприемат въобще потреблението. Искам специално да подчертая, че всички еднократни пластмасови предмети, ако нямат сертификат за стерилност, те в никакъв случай не са стерилни. Многократните съдове, направени от метал или стъкло, всички традиционни материали, с които сме боравили винаги, се измиват и са много по-хигиенични и по-чисти и можете да се чувствате много по-сигурни в тях, отколкото в един стек пластмасови чаши, който е отворен и е пипан точно по ръбовете, които имат съприкосновение с устните, а това е най-прекият път за зарази. Дългосрочният аспект е, че хората ще бъдем здрави, когато жизнената ни среда е здравословна. Ако ние изхвърляме пластмаса ще я дишаме и ще я пием в най-буквалния смисъл на думата. А това доказано не е здравословно, когато се напояваме с тази химия дългосрочно.

От 2021-ва г. в ЕС ще бъдат забранени консумативите за еднократна употреба – пластмасови чинии, чаши, сламки, клечки за уши и т.н. Готови ли сме в България за тази промяна?

И да, и не. България трябва да ратифицира решенията на ЕК. Чакаме това да се случи. Всяка държава-членка трябва да го направи, Германия вече мина по този път. Ние работим изключително активно с институциите, непрекъснато пишем писма с обосновки защо е толкова важно да прекратим употребата на еднократна пластмаса и то точно с аргумент здравето на хората.

Кои са тези институции?

Българска агенция по безопасност на храните, Министерствата на земеделието и на здравеопазването, както и Регионалните здравни инспекции.

Четири години изминаха от началото на инициативата „Аз избирам чашата за многократна употреба” във Варна. Тя „проходи” в ДГ „Мечо Пух” в кв. „Чайка”. Оттогава колко детски градини въведоха чашите за многократна употреба?

65 детски градини в 17 града на страната. Още 240 хиляди деца чакат тази промяна и ние много мотивирано ще продължим да работим затова.

/bnr.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password