Финансират проекти за COVID-19, но не и българската ваксина

Други

Ситуацията е тревожна. Вероятността за втори пик е реална, но според мен пандемията върви с равномерен ход. В зависимост доколко се вземат и мерки и се спазват правила развитието на инфекцията продължава. Това каза пред БНР проф. Христо Найденски, ръководител на департамента по инфекциозна микробиология при БАН.

Според него е възможно в края на годината, ако се намерят терапевтични агенти или ваксина, правителствата ще смекчат ограничения, но на този етап такова решение е компромисно. Към настоящия момент проектът за българска ваксина не е одобрен за финансиране от Фонд „Научни изследвания“.

Пред БНР проф. Найденски обясни, че във Фонда оценките се правят по научни критерии, не е важна толкова същността на продукта.

„Взехме решение да финансираме допълнително проекти с по-стратегическо значение за развитието на медицинската наука и в частност за създаването на ваксина. Имаше проекти, свързани с диагностични тестове и китове, някои са свързани с промени в антигенната структура под влияние на различни климатични фактори“, каза той.

Проектът на доц. Андрей Чорбанов, ръководител на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН, където се разработва ваксина срещу коронавируса, ще бъде финансиран от резерва.

Проф. Христо Найденски припомни, че при около 15% от случаите на коронавирус хората развиват стомашно-чревни симптоми, което в летния сезон може да обърка специалистите с COVID-инфекция.

/novini.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password