Феодалът на Нова Загора с четири мандата като кмет Николай Грозев превърна града в частна крепост

Политика

Цветанов продължава да краде кметове от редиците на Герб

Нова Загора, която вече четвърти мандат, тоест от 2007 г. насам, се управлява от несменяемия кмет Николай Грозев, е нагледен пример за феодално владение през 21 век. Това разказват пред „Уикенд” отлично запознати с градската действителност, която по техни думи носи доста черти от тъмното Средновековие.
Управникът, допълват източниците ни, е изстрелян в политиката навремето лично от Цветан Цветанов в колаборация с Лютви Местан. В града се разчуло, че сега кметът се гласял да прескочи в новата партия на бившия втори в ГЕРБ, понеже така или иначе на него дължи дългогодишната си кариера.
Цяла България преди време остана като гръмната от безумното суеверие на кмета Грозев. Той наръси пътищата в общината с 50 килограма захар, защото така била казала баба Ванга.

С поръсената захар се очакваше, че мигом ще спрат тежките катастрофи. Отбелязваме само, че този магически ритуал се случи в Нова Загора горе-долу по времето, когато китайски апарат кацна на обратната страна на луната.
С това обаче далеч не се изчерпва пиететът на кмета към шамани и мистерии. На общинска земя и с пари от спонсори, поне такава е официалната версия, Грозев вдига мемориален комплекс в чест на пророка дядо Влайчо. В родното място на ясновидеца – село Коньово върху пет декара общинска земя са направени „Дом на доброто”, параклис и паметник на дядо Влайчо. Идеята, разбира се, е на кмета, който лично се нагърбва да аранжира личните вещи на гадателя, така както ги бил запомнил от личната им среща преди десетилетия. Тогава пророкът му казал, че няма да стане футболист, а един ден ще работи за много хора и пророчеството се сбъднало! Няма лошо, казват местните, които също са чували за пророчествата на дядо Влайчо. Но те твърдят, че всичко това е направено върху общинска земя, без да е искано съгласието на общинския съвет. „Ако Николай Грозев, както е запленен от всякакви оракул, беше така отдаден и на общинските проблеми, Нова Загора щеше да цъфти, а сега хората бягат от града” – обясняват местните.
Те допълват, че кметът от една страна е голям езотерик, но в сферата на обществените поръчки е абсолютен прагматик. Имал доверие само на две-три фирми и само с тях работел. Те сложили ръка върху всички общински поръчки в общината. Едната е свързана с Веселин Георгиев – онзи бивш пътен шеф, нашумял в корупционната афера „Батко и братко”, който беше съден години наред, че раздава поръчки основно на фирми на брат си. Накрая го оправдаха и сега негова компания печели с пълни шепи от кметството в Нова Загора.
Като пример за голямото приятелство на кмета Грозев и бизнесмена Веселин Георгиев в града се цитира скандално съдебно дело. Бившият пътен бос осъдил общината да му плати близо половин милион лева. Преди това фирмата му имала договор да ремонтира на пътната мрежа в няколко села от общината за 2,8 млн. лева. После се оказало, че били изплатени само част от парите. Дали е точно така, или не, е друг въпрос.
Веселин Георгиев обаче тръгнал да си търси парите в съда, а Николай Грозев останал със скръстени ръце и не се опитал да оспори. Нещо повече, кметството дори не изпратило юрист, който да защити интересите на Нова Загора. Логично, Веселин Георгиев изкрал едни хубави 500 хил. лева.

Нямало после жалби, нито оспорване от страна на кметството. По същия начин, припомнят си източниците ни, още в първите години, когато поема властта, Николай Грозев уж бил много против точно Веселин Георгиев да се грижи за пътищата в общината, уж щял да разваля договора с него, който наследил от предния кмет, но всичко си останало само празни приказки.
Другата фирма, абонирана за обществените поръчки в града е „КИМ-2002”, която е регистрирана в Стара Загора, но според мълвата зад нея стояли влиятелни хора от Бургас. Тя пък е поела санирането на блоковете в Нова Загора.
Сред приближените фирми на управника Грозев се споменава и „Сорико” на местния бизнесмен Минко Минчев. От години в нейни ръце е почистването на сметта в града и селата и друг няма право дори да си помисли да чисти по тези географски ширини.
Така основните и най-добре платени дейности в общината от години са в ръцете на едни и същи приятели на кмета. Оставаме като недоказани слуховете, че в Нова Загора се връщат 30% от парите по всички спечелени поръчки, понеже такива договорки се правят на четири очи и не се издават фактури и касови бележки.
През годините на властване обаче набъбва с бързи темпове и имотното състояние на сеньор Николай Грозев – жилища в Ноза Загора и Стара Загора и няколко ваканционни имота. Кокетна вила на брега на язовир Жребчево, с малък пристан отпред, казват, е любимото място за отдих на дългогодишния владетел на Нова Загора. Местните го виждат често да паркира джипа си пред нея. В имотната декларация на Грозев, подадена през 2016 г., той е описал къщата в с. Баня като получена по „приращение” (способ за придобиване на собственост). Цялата площ на имота е над 300 кв.м., а застроената площ е 138 кв.м., като вилата излязла на кмета 45 хил. лева, осигурени от спестявания, според записаното в декларацията.
Несменяемият кмет има и друг курортен имот – жилище в Несебър, което получава след грандиозен скандал. Апартаментът е в сграда, вдигната на метри от плажа. Навремето това е била почивната база на кооператорите от с. Кортен и от с. Караново. С края на соца и този имот запустява, още повече че тръгва ликвидация на кооперациите по селата.
През 2002 г. изведнъж се оказва, че делът на Караново е изкупен от Николай Грозев, по-точно от частната му фирма ЕТ „Нина – ГО”. В Кортен обаче не знаят за сделката, въпреки че по закон е следвало първо на тях да им се предложи да вземат имота.
Започват съдебна битка и понеже по това време Николай Грозев е Господин Никой, кооперацията от Кортен печели делото в съда в Несебър. Грозев обжалва, а докато се точи делото умира председателят на кооперацията от Кортен. Веднага се появяват свидетели, които твърдят, че приживе на председателя било предложено да купи частта на Караново, но той отказал и така с половината имот се сдобил Николай Грозев.

Докато текат делата, юристите на Кортен откриват фактура, издадена на някакви курортисти от Молдова за 85 хил. лева. Срещу тези пари те уж били почивали в рухналата и буренясала база в Несебър. „Разбирате ли за какво нечувано нахалство става дума – казват източниците ни. – Това бяха много лесни за проверка лъжи, какви туристи ще почиват, след като почивната станция беше жалка картинка”. Друго любопитно „съвпадение” е, че молдовските курортисти според въпросната фактура уж били от село, наречено Кортен, също както селото на истниските собственици на базата. Веднага е подаден сигнал до НАП, но не е известно от него да е последвала проверка.
Идва обаче 2007 г., Николай Грозев триумфира като кмет и от тази позиция набърза ръка завладява целия имот. Няколкото години разправии и съдебни дела със селяните от Кортен, най- после са осребрени. На финала приятелите на кмета вдигат сграда, в която той се сдобива с апартамент, на брега на морето и при това само на две крачки от стария Несебър. Не е известно кооперацията в Кортен да е получила апартаменти като обезщетение. В имотната си декларация господарят на Нова Загора обаче е отбелязал, че е платил за апартамента от 112 квадрата 95 хил. лева. С две думи – хвани ме, ако можеш.
Появата на молдованците може и да звучи като виц, но връзките на Грозев с бившата съветска република са реални. По образование той е инструктор на шофьори и малко след промените отпрашва към Молдова.

Там, както се разчуло сред приятелите му, станал шеф на мандра. След няколко години се върнал от гурбета, но запазил контакти с кишиневските тарикати, които после харесали имота край морето, припомнят си източниците ни.
„Прав е Грозев да се запасява с вили и апартаменти, далеч от Нова Загора” – шегуват се те и допълват, че от известно време в града не се диша и всичко живо се е втурнало да изкупува имоти и да се мести в близките села. Причината е, че заводът на „Градус”, който прави биогориво от птича тор, изпуска непоносима воня сутрин и вечер. Самият завод е много близо до града, а според местните това е поредната далавера на кмета, понеже той е дал разрешението инсталацията за биогориво да се вдигне буквално до къщите на хората. Въпреки че гражданите пишат непрекъснато жалби и се опитват да протестират, няма сила, която да спре това замърсяване на въздуха. В кметството уж е изградена временна комисия, уж са търсили помощ от столицата, но нищо не се случва, а гадната воня обгазява града – редовно, по два пъти, сутрин и вечер. „Грозев гледа да не си разваля отношенията със собствениците на „Градус” и от това пати целия град” – убедени са местните.
Като истински феодал кметът все пак се грижи и по малко за своите поданици, че да не останат съвсем гладни и да се разбягат надалеч. Най-добре платеното предприятие в района, безспорно, е ТЕЦ „Марица Изток 2”. Сеньор Грозев като четвърти мандат управник си извоювал правото да е нещо като кадровик, поне що се отнася до назначенията на местни хора в енергийния гигант.
„Преди такава услуга – да започнеш работа се оценяваше на 15- 20 хил. лева” – споделят преживяванията си свидетели на корупционните практики. Напоследък обаче по техни думи Николай Грозев въвел някой „демократични” промени. Пари не се искат, но се дава клетва цялото семейство, заедно с близките и приятелите си да гласува за благодетел на следващите кметски избори. „ Създават се такива схеми на зависимости, че вече дори не сме в Средновековието, а направо изпаднахме в робовладелските времена” – казват източниците ни, докато стягат куфарите да напуснат Нова Загора. Завинаги и надалеч.

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password