Експерт: Сега ни е шансът да си върнем българския турист

Други

Загуби на традиционни пазари и държави, късен старт на чартърните програми с руски туристи и хотели, които спират работа насред лятото. Така изглежда в средата на август българският летен сезон. Можем ли да разчитаме, че вътрешният туризъм и уикенд пътуванията ще спасят под някаква форма сектора?

Имаме месеци с над 85% спад на туристите от чужбина, вътрешният туризъм се развива добре. Сега имаме шанс да си върнем българския турист. Загубите са огромни – руският и немският пазар са основни за нас. Ако се вземат мерки сега, може да спасим част от зимния сезон, коментира експертът в Института за анализи и оценки в туризма Константин Занков.

По думите му другите държави комуникират правилно – правят реклами, пишат статии, а при нас няма информация дори на английски език за ситуацията с туризма, за това има ли карантинни хотели.

От бранша искаме карантинни хотели, в момента няма съществуващи. Ако не направим такива до зимния сезон, ще виждаме това, което и сега – през лятото, обясни Занков.

Той коментира и темата за затваряне на хотели по Черноморието в разгара на летния сезон.

Много хотели затварят не само в България, но и в чужбина. Това е стратегическо решение за сезона. Не мисля, че намаляването на цените ще стимулира повече търсене. Най-важното нещо е повишаването на качеството на услугата, отбеляза експертът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Занков подчерта, че има населени места, в които туризмът върви добре на фона на пандемията, сред които е например Родопите, тъй като хората са ориентирани към по-забравени места и природата.

/novini.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password