Изложба разказва за изтъкнати дами на София и показва творби, посветени на столицата

Култура

Cред експонати от постоянната експозиция и в Централното фоайе Регионалният исторически музей – София представя първата част от изложбата „История помежду“. Откриването е на 13 август 2020 г. (четвъртък), следобед, и ще продължи до края на септември.

„История помежду“ е проект на Фондация „Изкуство – дела и документи“, обясни пред Радио София Ерина Кръстева от Музея. Предвидени са две последователни изложби през (август – септември и октомври – ноември) и са част от Календара на културните събития на Столичната община.

Експозицията е многокомпонентна.
В „Жените на София“ се разказват истории за фамилията Стоянович. Фокусът попада върху четири дами, чиято съдба се преплита с тази на изтъкнати личности.

През септември към дамската плеяда ще бъде включен и разказ за Магдалина Станчева – известен софийски археолог. Тя дълги години работи именно в Регионалния исторически музей – София и прави много от разкритията за столицата в исторически и цивилизационен контекст.

„Историята като образ“ (с изложбата „Фрагменти“) е другият компонент от временната експозиция, в който ще видим произведения на изкуството на съвременни артисти, посветени на различни аспекти от историята на София. Част от тях са работили по проекти, свързани с периода след 1944 г.

Разказите за „Жените на София“ са дело на Димитър Стоянович. Участници във „Фрагменти“ са: Стела Василева, Наталия Ленц, Ивана Ненчева, Радостин Седевчев, Георги Тенев и Красимир Терзиев.Куратор на изложбата е Весела Ножарова.

/bnr.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password