Орязват наследниците на парите за втора пенсия

Други

Висшият адвокатски съвет ще сезира Конституционния съд заради спорен текст ограничаващ кръга от хора, които могат да наследят парите на починал за втора пенсия.

Причината е запетая, заменена от тире в Кодекса за социално осигуряване, като ограничава кръга от наследници, които могат да получат пари от партиди в частния пенсионен фонд при смърт, настъпила преди пенсионна възраст.

Старият текст от кодекса е позволявал тълкуването, че право имат всички наследници. След редакцията обаче те са изброени след тирето и така кръгът е стеснен до най-близките – като преживелия съпруг, съпруга, деца или родители на починалия.

Всички останали роднини по съребрена линия, като братя, сестри или братовчеди се лишават от наследство, се разбира от поправката е прокарана между първо и второ гласуване в Закона за ценните книжа.

Така на практика парите ще остават или за държавата, или за фонда. „Два вида са наследствените фондове. Едните са професионални за хората, които работят първа и втора категория труд.

Техните средства, на хората без наследници, се връщат в държавния бюджет. На хората от универсалните фондове средствата се прехвърлят в пенсионния резерв и по този начин се преразпределят косвено на пенсионерите във фонда“, обясни Владислав Русев от Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.

„Осигуряването в универсалните пенсионни фондове не е обществено осигуряване. Не е изградено на принципа на взаимопомощ, а парите на лицата са по техни лични партиди. Тоест това е имуществено право, което на общо основание подлежи на наследяване. Когато отнемаш едно имущество, трябва да дадеш срещу него равностойно обезщетение“, категорична е адвокат Валя Гигова.

Според Висшия адвокатски съвет преправеният член е в абсолютен разрез с Конституцията на държавата. От асоциацията на фондовете признават, че това би ощетило близките на починалия.

/pariteni.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password