Емил Димитров с коментар за промените в Конституцията и за предстоящата водна криза у нас

Политика

Мeчтата на мнозина депутати мандата им да не свършва е на път да се случи, ако започне едно Велико Народно събрание и не е ясно кога ще се разпусне. Премиерът отговори на очакванията на хората да се отвори Конституцията, но не е ясно какво ще стане след това. Клел съм се да защитавам интересите на народа и не ми е приятно да ми казват мутра. Не е толкова наложително да има промяна в Конституцията, но това е поводът да се иска да си отиде властта. Това заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров в ефира на Нова телевизия.

На въпрос дали е опит за угаждане на протестиращите, той заяви, че няма как да се угоди на всички от улицата. “Възможно е да се получи въртележка до безкрай с това Велико Народно събрание. Идеята за отварянето на Конституцията е добра, но не е сега моментът”, смята още той.

“Ще се вкараме в една спирала от която няма да има излизане и после всеки ще обвинява другия. Никой не иска властта на всяка цена, обаче не виждам желаещи за поста ми – иначе веднага бих му го дал. Този пост е натоварен с много проблеми. Очаква ни водна криза, ако тази година не вали. В Източна България от години на места не е валяло дъжд. Цялото Черноморие също го очаква безводие, ако не се ремонтира язовир “Камчия”. Трябва ни огромен сняг и огромен дъжд. Трябва да вземем мерки сега. Предложени са няколко варианта и се работи по всеки един от тях. Премиерът е запознат”, заяви екоминистърът.

“52 язовира са държавни. 15 са за питейно-битови нужди. От години язовирите не се пълнят, в много лошо състояние са и не са ремонтирани. Каквито и да са нивата на язовирите – това те се обявяват на сайта на МОСВ всеки ден в 15 часа. Язовир Тича, Камчия, Жребчево, Тича са в критично състояние. Досега са се заобикаляли проблемите и се молил Дядо Боже да пусне дъжд. Моята работа е да предотвратявам проблемите. Черноморието ни е на дневен ред, система Дунав също трябва да се построи спешно”, категоричен е Емил Димитров.

Що се отнася до загробените пестициди, той заяви, че се пренасочват средства. “10 млн. лева, които трябваше да се дават за компютърни програми, ще бъдат пренасочени. Прокуратурата е права, голяма част от тях са загробени до водоизточници, което е много опасно. Всички пестициди ще бъдат изгаряни в чужбина от световно признати фирми. Нищо няма да се случва в България, освен опаковането им. Тежък кръст ми се падна, но ще си го нося”, каза още Димитров.

/novini.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password