Какво означава премахването на Великото народно събрание?

Политика

Въпросителни около проекта за нова Конституция. Предложението на ГЕРБ, Великото народно събрание да премахне възможността да се свика следващо Велико народно събрание предизвика полюсни реакции.

Една от тезите е, че така ще се дадат свръхправомощия на обикновения парламент и основният закон, който определя основите на това, какви са принципите на управление на държавата и отношенията между държавата и гражданите, ще могат да се променят често, в зависимост от това, кой е на власт, разказва NOVA.

Ключовата промяна, която ГЕРБ предлага е записана в чл.169 на проекта за нова Конституция. Той гласи, че и обикновеното Народно събрание може да приема нова Конституция, както и да внася промени в нея. А заключителните разпоредби на проекта предвиждат, когато Великото народно събрание приеме тази и всички други поправки, да се разпусне завинаги. Така хипотетично Осмото Велико народно събрание може да се окаже и последното в историята.

Според доктора по конституционно право Борислав Цеков свръхконцентрацията на правомощия в ръцете на обикновения парламент крие рискове.

„Това е много голямо отстъпление от възможността българските граждани да бъдат представени в парламента и големите решения на нацията да зависят колкото може повече от волята на хората”, смята докторът по конституционно право Борислав Цеков.

Проблеми виждат и юристи, заради даването на твърде много правомощия на депутатите.

„90 представители могат да вземат такъв важен въпрос, който е свързан с отделяне или присъединяване на територия, с промяна на държавното устройство”, казва Людмил Рангелов – зам.-председател на Висшия адвокатски съвет.

Коментари предизвиква и друго важно предложение на ГЕРБ – право на законодателна инициатива да имат съветите на прокурорите и съдиите.

„Принципно едно такова разрешение е добре, да има и други субекти, които да притежават законодателна инициатива извън депутатите и МС”, добавя Рангелов.

„Да се даде законодателна инициатива на органи и длъжностни лица, които не са пряко избрани от гражданите, които не зависят от демократичния вот на гражданите е нещо много опасно. Това не означава да поставяме под съмнение добросъвестността на магистратите”, казва Борислав Цеков.

/dariknews.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password