Пострадали животни очакват своите осиновители

Други

Започна кампания на организацията за защита на животните “Четири лапи” за популяризиране на отговорното отношение към домашните любимци и бездомните животни. Осинови ме влиза в софийското метро с нов акцент – търсене на дом за пет животни, претърпели тежки травми. Така историите на петте животинчета могат да стигнат до повече хора.

„В България има тенденция за увеличаване на осиновяванията на безпородни и бездомни животни, но животни с увреждания все още много трудно се осиновяват, особено кучета.“ Това каза пред БНР Явор Гечев, дългогодишен председател на фондация “Четири лапи”.

Главните герои на кампанията са Фелисити, Лея, Рафи, Борис и Мъркоран.

„Това са пет от най-тежките случаи, с които се сблъскаха през годините нашите лекари. Особено случаят на Рафи и на Мъркоран е много показателен. Рафи е около 60-килограмов кангал, огромно животно, развъдено в един от тези съмнителни развъдници, купил го човек от радомирско село и в момента, в който животното започнало да проявява признаци на здравословни проблеми (те са за съжаление генетично наследени проблеми с костите), просто го е изхвърлил на улицата, добри хора са го спасили. Рафи, за да може да живее без болка, да може да си стъпва на задните крака, имаше нужда от серия от операции, които са уникални в световен мащаб, за щастие в България се правят“, разказа Явор Гечев в предаването „Преди всички“.

Не по-малко драматична е историята на Мъркоран, загубил две лапички – предна и задна, под капака на автомобил, където се е криел.

„Когато човекът е стартирал двигателя, машината е откъснала лапичките. Затова се наложи да бъдат поставени импланти, след доста интересни и уникални операции. Мъркоран е готов за осиновяване, той е изключително любвеобвилен, през цялото време търси човешка компания и се надявам съвсем скоро някой да го хареса на тези плакати в метрото“, обясни още Гечев.

Явор Гечев е намерил Борис на булевард „Цар Борис III“, затова и му е останало това име. „Беше бебенце, съвсем малко, със сериозна инфекция. Успяха лекарите ни да го спасят, лапата беше ампутирана, но с три лапички живее много добре. Много игрив, много жизнен, страхотно котенце и аз съм сигурен, че ще бъде осиновен. Който иска да си вземе хубаво черно коте, Борис е неговото коте”.

Кандидат осиновителите попълват специална анкета и преминават през сериозно „сито“. Прави се среща с кандидатите и животинчето. Ако всичко върви по план, следва пробен период. На финала се стига до подписване на договор за осиновяване. По-сложната процедура гарантира, че животното ще попадне в правилните ръце, посочи Явор Гечев в предаването “Преди всички”.

На плакатите в метрото има QR код, който при сканиране със смартфон отвежда към профила на съответното животно.

/bnr.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password