ЕК преговаря за 225 млн. дози от ваксина за COVID-19

Фитнес и здраве

Днес Европейската комисия приключи проучвателните разговори с дружеството CureVac за закупуване на потенциална ваксина срещу COVID-19, съобщиха от институцията.

Преди това тя проведе такива разговори със Sanofi-GSK на 31 юли и с Johnson & Johnson на 13 август и подписа предварително споразумение за закупуване с AstraZeneca на 14 август.

Предвиденият договор с CureVac би дал възможност на всички държави – членки на ЕС, да закупят ваксина, както и да направят дарения на държавите с по-ниски и средни доходи или да пренасочат ваксини към европейски държави.

Очаква се, че Комисията ще разполага с установена договорна рамка за първоначалното закупуване от името на всички държави – членки на ЕС, на 225 милиона дози, които да бъдат доставени след доказването на безопасността и ефективността на ваксина срещу COVID-19. Комисията продължава интензивните обсъждания с други производители на ваксини.

“Скоро ще имаме споразумение с CureVac – иновативно европейско дружество, което по-рано получи финансиране от ЕС за производство на ваксина в Европа. Същевременно продължаваме преговорите с други дружества, за да намерим технология, която да защити всички ни”, коментира председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

CureVac е европейско дружество, което е пионер в разработването на напълно нов клас ваксини на основата на информационна РНК (иРНК), пренасяна в клетките посредством липидни наночастици. Платформата за създаване на ваксини беше разработена през последното десетилетие.

Основният принцип е използването на тази молекула като носител на данни за информация, с помощта на която самото тяло може да произвежда свои собствени активни вещества за борба с различни болести.

/pariteni.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password