Хората с маски за лице изглеждат по-привлекателни

Други

Хората, носещи маски за лице са оценени като по-привлекателни, съобщи Си Би Ес, позовавайки се на резултатите от проучване на американски специалисти.

За целите на онлайн изследването “Красотата и маската” учени от двата най-големи големи университета на щата Пенсилвания са направили тест, в който 500 души е трябвало да оценят 60 снимки. Фотографиите са изобразявали хора с различни пол, възраст, цвят на кожата. Лицата им е трябвало да бъдат оценени като привлекателни, средно привлекателни или непривлекателни.

След това с помощта на фоторедактор на всички 60 портрета са били добавени хирургически маски. Участниците в експеримента отново е трябвало да поставят своите оценки.

Учените с изненада са установили, че наполовина скритите лица са се сторили по-красиви на доброволците и са били оценени по-високо. Дори лицата, първоначално оценени като непривлекателни, след добавянето на маска са получили по-висока оценка.

Специалистите свързват резултатите с няколко психологически характеристики. Първо, очите са много важен фактор, който влияе върху цялостната преценка за външния вид. Ако се виждат само те, човек изглежда по-красив.

Друг важен фактор е симетрията. Подсъзнателно човек възприема симетричните лица като красиви. Ако маската крие част от лицето, то като цяло изглежда по-симетрично и по-хармонично.

/dariknews.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password