Експерт обясни какво всъщност пише в изравнителните сметки

Други

Системата винаги е връщала пари на ръка, особено в другите отоплителни сезони. Сега имаме и намаление на цената за дълъг период назад. Намалението на природната газ беше с около 40%, но беше за април. КЕВР определи цена за намаление на топлинната енергия от 1 юли до 31 март с около 11% надолу. Това обясни общественият посредник на ”Топлофикация – София” Деян Дянков пред Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че е имало много разяснения от страна на “Топлофикация” и експерти по темата, било е достатъчно комуникирано с гражданите.

“В изравнителната сметка има графа “фактурирано потребление” и “реално потребление” през годината – разликата е за възстановяване или доплащане, но това е разликата за потребена енергия. Имаме изравняване от потребена енергия, второ – никъде в сметката не пише какво е платено от клиента по партидата. В общата фактура на “Топлофикация” са подробно обяснени нещата. Разликата в потреблението може да ви се върне на каса, но разликата в цената може да бъде приспадната от бъдещо вземане”, поясни Дянков.

“Пълното спокойствие ще настъпи, когато минем в реален месечен отчет. Това ще стане в най-скоро време, предполагам. Сега, за съжаление, ще има неясноти при клиентите”, каза експертът.

От думите му стана ясно, че дори 1 градус температурна разлика за месеца оказва съществена разлика върху потреблението и фактурите.

“На 31 август изтича срокът за възражения пред фирмите за дялово разпределение. Повечето от хората възразяват самите фактури, които са издадени от “Топлофикация”. Може и на имейл, може и в кол центъра – ще разясним, няма да пропуснем никого”, добави още Дянков.

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password