Езически култов център на първата българска държава откриха около Белоградец

Култура

Голям ритуален комплекс от времето на езическия период на първата българска държава разкриха археолозите около Белоградец. Учените за първи път виждат подобна структура и все още гадаят какви ритуали са били извършвани там. Проучванията са част от спасителните разкопки по линията на газопровода “Балкански поток”, предаде БНТ.

Вероятно огромен, култов, религиозен център от езическия период на първата българска държава.Археолозите до този момент не са виждали подобна структура.

Гл. ас. д-р Янко Димитров – ръководител на археологическите проучвания заяви: Ето тук са останките от това съоръжение. Една масивна дървена конструкция, с формата на защитна стена. До тази масивна стена е имало вкопана 1,70 м. надолу просторна площадка.

Имаме един трап, който е с размери наистина грамадни – 27 по 18 метра ширина е бил изкопан със стъпаловидни отстъпи около стените и равно дъно. В отстъпите личат местата на стълбове, които вероятно са поддържали някакво покритие на площадката. Тя пък е набраздена от ями със заровени кости, каза той.

Археолозите се натъкват и на цели скелети на коне, положени ритуално. Но по-смущаващи са останките на хора, които са разчленени.

/novini.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password