Менда Стоянова за Конституцията и ВНС: Тепърва предстоят разговорите по същество

Политика

В предложенията си за нова Конституция ГЕРБ се е съсредоточил върху области, които са критични. Това заяви пред NOVA депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова.

„Става въпрос за съдебната система, където могат да се допълнят и променят още много неща, с цел постигане на конституционна независимост на съдебната система. Има и няколко предложения, към които всички български граждани заявиха подкрепата си на референдума преди няколко години”, допълни още тя.

По нейните думи вчера при консултациите с отделните партии е било уточнено, че това, което е внесено до момента, е минимално, а смисълът е бил да се повдигне въпросът за ВНС и нова Конституция.

„От ВМРО ясно изразиха своята принципна подкрепа за свикване на Велико народно събрание и подготовка за нова Конституция. Нормално е те също да имат някакви свои предложения, които да искат да бъдат включени”, поясни Стоянова.

Тя допълни, че НФСБ също са заявили, че имат подобни предложения. „Вероятно и другите групи, ако успеем да внесем предложението за свикване на ВНС и нова Конституция в парламента, също ще имат своите идеи. Тепърва предстоят разговорите по същество”, заяви още Менда Стоянова.

Според нея, Велико народно събрание с 400 депутати ще бъде много по-легитимно да проведе дебата и гласуването за промени в Конституцията от настоящото редовно.

Стоянова категорично опроверга обвиненията, че ГЕРБ са се насочили към ВНС, за да печелят време. „Затова ние искаме още на 2 септември – първият работен ден на НС, да внесем, ако успеем да съберем 120 подписа, това предложение. За да може в най-ранния срок – 2 ноември, да има яснота дали ще има подкрепа и да е ясно какво ще се случи”, каза още депутатът от ГЕРБ.

Ако не бъде събрана необходимата подкрепа за промени в Конституцията до 2 ноември Стоянова посочи, че ГЕРБ ще вземе своите решения в друга фактическа обстановка.

/dariknews.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password