ВМРО: Ако има чуваемост към тезите ни, вероятно ще положим подписи на 2 септември

Политика

„Ние от ВМРО сме за свикване на Велико народно събрание, защото смятаме, че държавата има нужда от една радикална промяна, а не само от промяна на лицата. По отношение на проекта на ГЕРБ ние имаме предложения, които са част от нещата, необходими да ни мотивират, за да ги подкрепим”. Това каза пред NOVA зам.-председателят на ВМРО Искрен Веселинов.

Той подчерта, че ако за ГЕРБ важни теми са броят на депутатите и съдебната система, то за ВМРО от значение е еднонационалният характер на държавата и прекратяването на купения вот.

„Според нас самото бързане е малко пресилено. Знаем, че колегите от ГЕРБ го правят, за да покажат, че не бавят процедурата, но една конституционна промяна трябва да бъде добре обмислена. Ако има чуваемост към нашите тези, ние вероятно ще положим и подписите си на 2 септември”, каза Веселинов.

Веселинов обясни и предложението на ВМРО за „разблокиране” на политическата система – с правомощието президентът да може веднъж на мандат да инициира референдум за оставка на правителство и парламент. Според него, ако президентът загуби, той слиза от поста си. Това означава, че няма да има институционален сблъсък, който да блокира държавата.

Зам.-председателят на ВМРО защити и идеята за образователен ценз – да си достатъчно грамотен, за да можеш да направиш осъзнат избор. Той изказа съгласие и с тезата, че препоръчително кандидатите за народни представители да имат поне едно висше образование.

/dariknews.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password