Гл. ком. Николов обясни за извънредния среднощен брифинг за Чернобил през април

Други

Директорът на Главна дирекция Пожарна безопасност и защита на населението (ГДПБЗН) гл. комисар Николай Николов проговори за прословутия среднощен брифинг на Националния оперативен щаб, когато в 23 ч. бе опровергана информацията за радиация в България.

Пред бТВ той каза, че е получил обаждания с въпроси дали към нас не идва радиационен облак вледствие на пожара край АЕЦ-Чернобил. По думите му е трябвало на хората да се каже.

“Е, това само ни трябваше на фона на коронавируса! Успяхме да го пресечем тези слухове. Може би не сме били носители на най-добрите новини”, коментира ком. Николов.

Той смята, че действията са били правилни и са информирали хората навреме.

По отношение на коронавируса гл. ком. Николов каза, че дейността на ГДПБЗН да снабдява и разпределя консумативите. Той каза, че у нас бзинестъ се е ориентирал добре и е започнал да произвежда предпазни материали, като маски.

“Само ръкавици не успяхме да организираме да се произвеждат”, каза ком. Николов и напомни, че в нашите аптеки може да се купи всичко.

По отношение на пожароопасната обстановка в страната, той обясни, че тази сутрин ситуацията е спокойна. Ком. Николов коментира, че в повечето случаи има човешка намеса.

“Традиционно Югоизточна България има най много пожари. В Хасково този пожар, който започна от изхвърлен фас, унищожи между 60-70 кв/м с реална заплаха за населени места. Стотици хиляди лева бяха похарчени, модулни формулирования, доброволци…”, отбеляза още ком. Николов.

/novini.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password