Проблем ли са пясъчниците за децата и защо на места ги премахват?

Други

След COVID-19 много общини и детски градини предприеха премахването на пясъчните. Мотивът е, че в тях се завърждат бактерии. Подобни действия имаше в Благоевград и Пловдив.

„На мястото на пясъчниците ще бъдат положение нови занимателни игри, съоръжения, които отговорят на нормативната наредба – тип дама, клатушка, люлка, пързалка”, обясни инж. Даниела Палева от Община Благоевград.

Година по-късно, родители от града изглежда одобряват раздялата с най-популярното детско съоръжение за игра на открито.

„Не съм съгласна да има пясъчник, аз не живея в България, а в Англия, а там няма пясъчници поради причината, че това са вирусоносители. Не трябва да ги има. Там много от кучетата и котките се изхождат, нехигиенично е”, казват родители пред Нова телевизия.

Междувременно примера на Благоевград последваха и в цялата област Пловдив, където регионалната здравна инспекция премахна пясъчниците от територията на детските градини. С мотива, че носят висок риск от заразни и паразитни болести. А дезинфекцията им води до риск от алергии. Предписанието, обясняват от здравната инспекция, нямало отношение към разпространението на COVID-19. Имало обаче, още един мотив.

„Децата стоят през цялото време на пясъка и се обездвижват. Една игра на народна топка или нещо друго, е по-добрата алтернатива отколкото играта в пясъчника”, смята д-р Цветана Иванова, директор “Обществено здраве” към РЗИ – Пловдив.

„Не може да кажем: “Няма, пясъчник, няма проблем!” Каква е гаранцията, че след като се премахне пясъчника, децата няма да ровят навсякъде другаде и да се заразят със същите неща”, пита Снежка Каратотева от Сдружение “Безопасни детски площадки”.

Всички детски ясли във Варна – с нови площадки за игри

Снежка е майка на 5 деца, по професия – проектант на детски площадки. Преди няколко години с други родители, създават сдружение, което си поставя за цел да се бори за безопасни детски площадки. А да опазят пясъчниците се превръща в тяхна кауза.

Ще има компенсации за неприети в градинате деца, но не за всички. Как родителите приеха новината?

„Играта в пясъчника развива фината и грубата моторика, въображението, социалните игри, физичните закони”, обяснява тя.

Против принципа “Няма пясъчник, няма проблем”, са и от Националния център по обществено здраве и анализи. Специалистите там не одобряват решението на здравната инспекция в Пловдив. Според техните анализи, масово в пясъчниците не присъстват чревни паразити, нито пък има замърсяване с тежки метали. Това, което те откриват обаче, са чужди тела, както дърво, пластмаса и стъкло. Както и различни микроорганизми.

/novini.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password