Ще можем ли да наблюдаваме астероида, който ще доближи Земята на 1 септември?

Други

Астероидът 2011 ES4, който ще прелети много близо до Земята на 1 септември, ще остане невидим за повечето хора, съобщи Дмитрий Вибе – ръководител на катедрата по физика и еволюция на звездите в Института по астрономия на Руската академия на науките, предаде ТАСС.

“Астероидът е малък и неясен. В небето няма да се вижда ясно”, съобщи още ученият.

Астрономът обясни, че потенциалната опасност от астероида идва от факта, че той ще прелети опасно близо до Земята. “Нищо не можем да направим, освен да го наблюдаваме и да следим траекторията му”, заключи Вибе.

По-рано НАСА съобщи, че астероидът 2011 ES4 с размерите на висока сграда ще се приближи до Земята на разстояние от 120 хиляди километра. Скоростта му е 8,16 километра в секунда, а размерите – от 22 до 50 метра.

Според изчисленията на Катедрата шансът астероид да влезе в земната атмосфера е само един на 240 (0,41 процента).

Астероиди от групата на Аполоните са се приближили 80 пъти до Земята през август, съобщи ТАСС, като цитира информация на Роскосмос.

“Астероидите от групата на Аполоните често се приближават до Земята. През август са регистрирани почти 80 такива движения, като най-близкото разстояние на астероид до Земята е било по-малко от осем километра”, съобщават от руската държавна корпорация.

/dariknews.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password