Бойно поле пред Партийния дом: Ултраси хвърляха самоделни бомби срещу полицаите

Горещо

В бойно поле се превърна пространството между президентството и бившия Партиен дом вечерта на 2 септември. Връх на напрежението бе достигнат малко след 22 часа, когато големи групи млади мъже, вероятно ултраси от футболни агитки, започнаха да атакуват полицаите с бомбички, бутилки с вода, колове, камъни, дори велосипеди и всичко, каквото им попадне подръка.

Жени и деца не се забелязваха сред най-агресивните, които предприеха настъплението срещу униформените. Агресията избухна с нова сила, когато жандармеристите увеличиха периметъра пред сградата на парламента.

Разглобени бяха палатките и демонстрантите започнаха да замерят жандармеристите с всичко, което им попадне. Полицаите не атакуваха, а единствено се пазеха с шлемовете, подредени в бойна формация, наподобяваща “римска костенурка”.

Ситуацията в “Триъгълника на властта” започна да ескалира малко след 21 часа. Първоначално част от демонстрантите започнаха да атакуват сградата на бившия Партиен дом с яйца и бутилки. А малко по-късно полетяха бомбички и към полицаите, охраняващи сградата.

Бомбите и камъните, както и бутилките с вода, са били предварително складирани в палатките, потвърди и главният секретар на МВР Ивайло Иванов в ефира на NOVA. Това е било направено най-вероятно със знанието на организаторите.

Самото “Отровно трио” се опита да се разграничи от агресивните действия на демонстрантите, но още вчера всъщност точно те обещаха, че снощният протест е бил последният мирен.

Демонстрантите скандираха”оставка”, надуваха свирки и вувузели.

Протестът започна още сутринта пред сградата на Народното събрание, където депутатите се събраха за първото си заседание за новата сесия. Няколко пъти се стигна до напрежение, а след това до арести и ранени протестиращи и полицаи.

Организаторите от “Отровното трио” се опитаха да се разграничат от агресивните действия на демонстрантите, но още вчера всъщност точно те обещаха, че снощният протест е бил последният мирен. Според адв. Хаджигенов случилото се било “свинщина” и той нямал представа кои са провокаторите.

Малко след 23 часа жандармерията скъса с пасивността и предприе контраатака. Органите на реда започнаха да настъпват и разпръснаха ултрасите, а най-агресивните бяха арестувани. Площадът около Партийния дом бе опразнен, а протестиращите – изтласкани до БНБ.

Преди полицията да предприеме действия по овладяване на напрежението, по високоговорител демонстрантите бяха предупредени неколкократно, че нарушават обществения ред. Водното оръдие също беше в готовност за действие. Около полунощ ситуацията се успокои, но хората не напускаха площада.

/dariknews.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password