Съвет към младия, но за сметка на това напорист журналист

Авторски статии

Здравей юнак! Добре дошъл в най-несвободната европейска медийна среда. За да оцелееш трябва да си приспособим… това е меко казано.

Няма да изпадам в подробности. Всичко сам ще го прозреш след третото уволнение. Ако имаш имотни родители – това е чудесна новина. Ще можеш в следващите десетина години да се реализираш като трейни с работно време, задължения и много гърч, но за компенсация няма да получаваш пари.
В работата си бъди конкретен. Фактологичен. Не се опитвай да бъдеш саркастичен, ако не го умееш и нямаш опит. Сарказмът е комбинация между интелект и отчаяние. За отчаянието – знаем, но за първото…

Не говори много. Особено, когато няма какво да кажеш. Когато говориш трябва да имаш стабилна и издържана теза. Не бъркай теза с трапеза.

Ако нямаш теза – не търси назаем такава от околните. Тогава се превръщаш в мисирка.
Не! Интелигентността в тезите ти не е правопропорционална на стойността на облеклото ти.
Не гаси пожар с бензин. Не мачкай с гол задник таралеж. За пожара го знае всеки пожарникар, а за таралежа всеки казак. Също така не лъжи. Не за друго, но така няма да попаднеш под юрисдикцията на Бог. Ако не знаеш какво е юрисдикция – питай.
Когато не знаеш каквото и да е – питай. Не е срамно. По-срамно е, когато не питаш. Когато питаш някой очевиден лъжец за материалните му придобивки не клати глава като пластмасово куче. Никой няма да ти се възхити, че тренираш в ефир за здрава вратна мускулатура. Не приемай обяснения от вида: „Това не е мое, а на майката на мъжа ми или на кучето…“ Разчитай на математиката – цифрите трябва да отговарят на фактите. Когато този срещу теб носи часовник за петдесет бона трябва да попиташ за тези излишни петдесет бона.

Не бъди журналист и пиар едновременно. Това, че ти дават пари и от друго място не те прави комбоспециалист.

Когато говорите с пиарите на тези, които трябва да интервюирате, помнете следното:
Пиарът не търси истината. Той я създава такава, каквато му е нужна. Пиарът е рибар – плете мрежи. Ако не разполага с такава я създава. Всеки опит за колаборация с пиар те прави мисирка.
Не бъркай колаборация с констипация.
Имай достойнство. Това, че ходиш с презерватив в джоба и гледаш като сърдит елен не е точно достойнство.
Помни, че журналистът не говори на камерата, на вестника или на сайта. Говори на хората.
Имай отношение към откровените глупости и лъжи. Отношението трябва да е негативно и критично. Това поне зависи от теб.
Най-последно. Помни, че винаги има кой да те хареса и кой да не те хареса. Вторите винаги ще са повече.

/novini.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password