Ще променят ли депутатите Конституцията? Вижте новия проект!

Политика

127 депутати се подписаха под проекта за нова Конституция, който беше внесен в Народното събрание. Идеите за изменение на основния закон в държавата са разгърнати в над 50 страници.

Вносителите пък са управляващите, като ГЕРБ успя да получи подкрепата от Обединени патриоти. От “Воля” и част от нечленуващите в парлмантарна група депутати също са положили подписите си под проекта.

Проекта вижте тук

По настояване на Патриотите новата Конституция започва с преамбюл.

Глава първа е Основни начала. Тук след острата реакция при първия предложен от ГЕРБ вариант вече има друго описание на герба на Републиката.

“Гербът на Република България е изправен златен коронован лъв на тъмночервено поле във формата на щит. Над щита има голяма корона,, първообраз на която са корони на български владетели от Втората българска държава, с пет кръста и отделно кръст над самата корона. Щитът е поддържан от два златни короновани изправени лъва, обърнати към щита от лява и дяска хералдическа страна. Те стоят върху две кръстосани дъбови клонки с плодове. Под щита върху прехвърлена през краищата на дъбовите клонки бяла лента с трикольорен кант е изписано със златни букви “Съединението прави силата”.

Глава втора помества основните права и задължения на гражданите. При предходния проект тази глава беше поместена последна, за което също имаше възражения. В новия вариант като трета глава в Конституцията идва основните принципи на работата на Народното събрание. Запазено е предложението броят на депутатите да бъде 120 вместо досегашните 240.

Глава четвърта е отредена на президента на републиката, а следващата – за Министерския съвет.

В глава шеста, която се отнася за съдебната власт, е упоменато, че ще има Съдебен съвет на съдиите и Съдебен съвет на прокурорите.

Важен акцент тук е промяната в мандата на главния прокурор и председателите съответно на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд, които да се избират за срок от пет години.

Сега техният мандат е 7 години.

Орязват се част от правомощията и на правосъдния министър.

За да бъде приета новата Конституция е необходимо свикването на Велико народно събрание. За да се случи това обаче са нужни гласовете на 160 народни представители. Управляващите трудно биха събрали такава подкрепа. БСП и ДПС вече отказаха да участват в подобна радикална политическа промяна. От ГЕРБ обаче все пак са решени да продължат да настояват за свикване на ВНС, като се коментира и възможността за свикване на референдум за допитване до народа относно темата.

Премиерът Бойко Борисов първи лансира темата за промяна на Конституцията.

По думите му това би спомогнало за рестарт на политическата система – нещо, което се искало и от недоволните по площа граждани. Борисов подробно представи и първоначалните предложения на ГЕРБ.

Вчера пък председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова обяви:

“Ние сме готови да подадем оставка, след като поемем отговорността и посочим пътя за развитие на България. Една оставка сега няма да помогне по никакъв начин на обществото и няма да реши нито един проблем”.

/novini.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password