Марковски разкри има ли право полицията да влачи протестиращи и да ползва водно оръдие

Горещо

По закон полицията има право да използва сила и помощни средства. Това заяви в ефира на Нова телевизия адвокат Марин Марковски по повод правата на протестиращите и правата на полицията по време на антиправителствените протести у нас.

Също така по закон всеки, който хвърля яйца по сградите – трябва да бъде наказан. Може да му се наложи глоба от 100 до 200 лева, подчерта още той и добави, че това е според Закона за дребното хулиганство.

“Престъпление е да влачиш човек, както бе заснето и излъчено един полицай да влачи момче към колоните на Министерски съвет. Това се наказва със затвор до 3 години за длъжностно престъпление”, разясни още адвокатът.

“Няма престъпление без следи, това е златен принцип в криминалистиката. Всяко престъпление може да бъде доказано, категоричен е Марковски и добави, че по закон полицай не може да има бокс. Той носи отговорност за това, няма право да го държи. В случая министъра трябва да го уволни дисциплинарно”, обясни той.

“Полицията не може да разпръсква митинг по закона за събранията. Ако се появи с водно оръдие и го използва – то това е неправомерно”, смята Марковски.

/novini.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password