Васил Велев: Кризата е факт, трябва да замразим минималната работна заплата

Други

Икономическата логика е замразяване на минималната работна заплата. ЕС прогнозира, че догодина икономиката ни няма да се възстанови. Смятаме, че ако се замрази работната заплата, то това ще подпомогне безработните. Това заяви в ефира на Нова телевизия Васил Велев, председател на АИКБ и член на АОБР по повод искането на работодателите за замразяване на минималната работна заплата.

Любослав Костов от КНСБ заяви, че с тези пари ще се се стимулира безработните е малко вероятно. “Ако се замразява работната заплата, то да се замрази и производителността на хората. България е с най-ниска средна работна заплата в ЕС”, смята още синдикалистът.

По думите на Велев има намаляване на производителността, има ръст в заплатите. “Това са възможностите на икономиката за момента”, подчерта още той.

“Трябва да се актуализират бюджетите, това е нещото, което трябва да направи правителството. Бизнесът в България от десетилетия е прохождащ и като стане нещо – веднага излизат и казват да замразим минималната работна заплата. Правителството трябва да си влезе в ролята и да прави инвестиции”, смята Костов.

“Кризата е факт. Тя не е усетена в публичните финанси, както в реалния сектор. Нашата теза е, че работната заплата трябва да се изработва, а не да се взима от тези, които могат да дават повече. Вярвам, че най-тежките месеци минаха за икономиката и за индустрията, но в публичните финанси предстоят”, категоричен бе Велев.

/novini.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password