Зеленчуците поскъпват двойно до пазара

Други

Доматите и чушките са по-скъпи този септември спрямо миналия, показват данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържища. Разликата в цената при червените чушки е 17 стотинки за килограм, като на тържищата на едро те се търгуват по 1,30 лева, а през 2019 г. са стрували 1,12 лева/кг.

При доматите разликата е сходна – тези от открити площи са стрували предходната година под левче – 0,95 лева, а в момента килограм на едро върви по 1,18 лева или разлика от 0,23 лева за кг.

Полските краставици се търгуват по 1,28 лева за кг на едро, което е по-евтино с 6 стотинки от 2019 г. Освен че традиционно в това време на годината зеленчуците поевтиняват, това се наблюдава и при сезонните плодове. Дините нямат голяма разлика в цената спрямо 2019 г., едва 2 стотинки за килограм на едро, като в момента на тържищата на едро те струват 0,45 лева/кг.

Разликата между изкупните цени на борсите и крайните цени за потребителя води до 100% оскъпяване на продукцията. Все повече българи купуват зеленчуци директно от производителя, особено в сезона на приготвянето на зимнина.

Червената капия в момента излиза от производителя от 0,80 до 1 лв./кг в зависимост от сорта, а за крайния потребител е близо 2 лв./кг. Зелената капия е от порядъка на 0,60 – 0,65 лв./кг, а при потребителите на пазарите е около 1,60 лв.

/novini.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password