Верен кадър на Прокопиев пише доклада на ЕК за България

Горещо

Кръгът „Капитал“ успя да инсталира поредния свой офицер в представителството на ЕК за България, съобщава “Тред”. Според публикацията, този факт безспорно предопределя тона и съдържанието на очаквания след две седмици първи доклад на Европейската комисия за върховенството на правото в страните членки на Европейския съюз в частта му за България. Причината е повече от прозаична – черновата на доклада е изготвена в София от свързани с добре известни политико-икономически и медийни кръгове. Авторът на черновата е доскорошен служител на едноименния седмичник на кръга „Капитал“, а изводите се базират на силно пристрастни и манипулативни анализи на три свързани помежду си неправителствени организации – Антикорупционен фонд, Български институт за правни инициативи и Асоциация на европейските журналисти-България. След като последните три години мониторинговите доклади за България по Механизма за сътрудничество и проверка на ЕК бяха изчистени от влиянието на олигархичния кръг „Капитал“, тяхното съдържание се отличи с обективен и безпристрастен поглед над случващото се у нас, що се отнася до борбата с корупцията, организираната престъпност и реформата на правосъдието. Това никак не се хареса на кръговете около Иво Прокопиев, начело с лидера на „Да, България“ Христо Иванов.

Медиите на първия започнаха усилено да критикуват предишния състав на Европейската комисия, а втория дори не пестеше обидите си по адрес на председателя u Жан-Клод Юнкер. Недоволството им идваше от факта, че в края на 2017 г. ЕК бе взела решение да освободи постоянния съветник по Механизма в своето представителство в София – Юри Бюрер Тавание. И макар Брюксел никога да не призна, че уволнението на холандеца бе заради обвързаността му с политико-икономическите и медийните кръгове около Прокопиев, това си пролича още при първия доклад без прякото му участие по линия на Мониторинговия механизъм за България. Така се потвърдиха и дългогодишните съмнения, че жененият за кратко за бивша журналистка на Прокопиев Тавание, е изготвял черновите на брюкселските доклади под диктовката на Христо Иванов и доносите на свързаните с него неправителствени организации като Съюза на съдиите в България, Български институт за правни инициативи, Български адвокати за правата на човека, Български хелзинкски комитет, „Отворено общество“ и т. н. В навечерието на оповестяването на доклада от механизма за върховенството на правото, който вече не се отнася само до България и Румъния, а засяга всички страни членки на ЕС, за съжаление ситуацията за нашата страна изглежда се е върнала в изходно положение.

Това е така, защото преди половин година на ключова позиция в представителството на ЕК в София за съветник по политическите въпроси е назначен дългогодишен служител на Иво Прокопиев. Става въпрос за бившия журналист в „Капитал“ Илин Станев, чиято основна задача е именно изготвянето на политическия доклад за върховенството на правото в частта за България. Назначението на Станев е подготвяно дълго време. Преди да заеме поста, той изкарва две години като кореспондент на „Капитал“ в белгийската столица, а за неговото инсталиране в софийското представителство със сигурност е помогнала и близостта на Иво Прокопиев до бившия български еврокомисар Кристалина Георгиева, анализира “Труд”. Ключовата роля на съветника на Прокопиев в представителството на Европейската комисия у нас при изготвяне на първия доклад за България по върховенството на правото го прави силно компрометиран. Олигархът и близката до него партийна коалиция „Демократична България“ са пряко заинтересувани от това Брюксел да отправя критики към властите у нас, точно в този момент. Изданията на Прокопиев и Христо Иванов са сред организаторите на част от протестите срещу управлението на ГЕРБ, настоявайки за предсрочни избори, за оставката на главния прокурор и за унищожаване независимостта на държавното обвинение. Какво би написал в доклада за България точно в този момент служител с повече от 20-годишен стаж в „Капитал“, е лесно да се прогнозира. Още повече, че неговите изводи се базират на свързани анализи, изготвени от негови доскорошни колеги или свързани с тях неправителствени агенти на чуждо влияние. И точно в това се състои предварителното компрометиране на доклада на ЕК за България, защото той е изготвен при наличието на сериозен конфликт на интереси. Основните източници, на които стъпва политическия доклад, са пряко свързаните с Иво Прокопиев и Христо Иванов – Антикорупционен фонд,

Български институт за правни инициативи и Асоциация на европейските журналисти – България. Редакторът в „Капитал“ и доскорошен колега на Илин Станев – Росен Босев е член на управата на две от организациите – АКФ и АЕЖ. Основател и автор на голяма част от манипулативната продукция на Фонда е също бившият колега на Станев – Николай Стайков. Правните анализи на АКФ в частта за правосъдната система и КПКОНПИ се изготвят в съавторство с политическо обвързания с „Да, България“ Атанас Славов, който е член на ръководството на партията с лидер Христо Иванов. От друга страна, основаният именно от бившия правосъден министър Институт за правни инициативи е друг източник, който Илин Станев е ползвал при изготвянето на доклада за България. Частта за медийната свобода в доклада на Брюксел трудно би могла да бъде обективна, тъй като се базира изцяло на пристрастните позиции на журналистическа организация, в чието ръководство влизат основно кадри на Иво Прокопиев и други издатели с влияние в политиката, икономиката и обществения живот. Всички тези факти и обстоятелства отсега показват, че новият механизъм за върховенство на правото, който в крайна сметка би трябвало да обвързва достъпа до европейско финансиране на страните членки на ЕС, няма да се базира на безпристрастни източници, което е предпоставка за ползването му като инструмент на задкулисен диктат. И ако това все пак е плод на политически въпроси, които биха се взели другаде, то българските автори на доноси срещу българската държава изглежда отново се готвят да ползват Брюксел за пропаганда срещу политическите опоненти и икономическите конкуренти.

/dariknews.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password