Повече от 4800 проверки за нарушения по Закона за лова и опазване на дивеча са извършени от началото на ловния сезон за птици

Горещо

Повече от 4800 проверки за нарушения по Закона за лова и опазване на дивеча /ЗЛОД/ са извършени от началото на ловния сезон за птици, съобщава Изпълнителната агенция по горите.

Проверките са за лов на пъдпъдък, гургулица, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина за периода 8 август – 8 септември. Горските служители, съвместно с представители на МВР и на ловните сдружения на територията на цялата страна са проверили 3481 ловци, 894 ловни дружини, 334 превозни средства и 105 други физически лица. В процеса на проверките са установени 11 нарушения, за три от които са съставени актове и осем са констатирани с протоколи.

Най-често срещаното нарушение е използването на електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, които са забранени при лов на мигриращ дивеч. Глобата за това нарушение е от 200 до 2000 лв. При проверките са конфискувани осем подобни устройства. Останалите нарушения са ловуване без билет или с нередовни документи, както и отстрелян неразрешен за лов дивеч.

Ловците показват добра дисциплина. Прави впечатление, че не са констатирани нарушения, свързани с употребата на алкохол и липсата на сигнална екипировка. Вследствие на предприетите мерки и засиления контрол от страна на горските инспектори, тези нарушения са ограничени, констатират проверяващите.

/novini.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password