Спад на цените на имотите, очакват експерти

Други

18 % спад за цялата страна има на сключените сделки за недвижими имоти в за първото полугодие на годината, съобщи пред БНР Добромир Ганев – председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“.

За София спадът е 13%, а най-нисък е спадът за Варна – там е само 7,5%, в Пловдив е 15%, за Бургас е 19%. Въпреки това обемът от сделки е значим“, поясни Ганев.

За първото полугодие на миналата година в София са реализирани 13 хиляди сделки, а за тази година те са 11 хиляди сделки, такова е положението и за другите градове – разчете още Ганев.

По думите му пазарът е жив, независимо от пандемията и кризата, пазарът е добър. Очакванията са за спад на цените за тази година средно с 5%.

За 4 години жилищата в София са поскъпнали с близо 50 на сто, сочат данните за първото тримесечие на НСИ, което нарежда столицата ни на първо място сред големите градове по класацията за поскъпването на имотите.

“Новите активни групи на пазара на недвижими имоти са физически лица и фирми със сериозни спестявания, които искат да се възползват от ситуацията – това е нормален процес. Друга нова група са българи, които се върнаха от чужбина и те също закупуват имоти или дават под наем” – каза още Ганев.

„Наемният пазар в големите градове загуби част от динамиката си през пандемията, заради това, че от март месец нямаше учебни занятия, така че той е леко потърпевш, но не много. Отичат се и малко по-ниски цени на наемите.“

Излезе и Наръчник как купувачите да избират агенция за недвижими имоти и брокер и как да се избегнат измами при покупка на жилище. Ние от Национално сдружение „Недвижими имоти“ се стремим към защита на своите клиенти, заради прилагането на не толкова добри практики, посочи той.

Гражданите трябва да подхождат изключително сериозно към избора на компанията и брокера, когато тръгват да купуват жилище. Дали сме няколко съвети – първият е да имаме препоръка от наши близки, използвали тази компания или брокер.

Вторият вариант е да на правите срещи с различни брокери, които да ви насочат към дадена агенция“ , това препоръча още Добромир Ганев.

Много е важно, когато се избере брокер, договорът с него да е с равноправни клаузи, посъветва Ганев.

„Една от клаузите е срочността, второто е да получавате периодичен отчет какво се случва с имота, третото е, ако предлагате имот, той да се предоставя на целия пазар, не само за тази фирма.“

/pariteni.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password