Весела Чернева: ЕС следи много внимателно случващото се в България

Политика
Възможността за ново споразумение за Брекзит ще бъде оценена до края на следващата седмица

Вчерашният дебат в Европейския парламент за върховенството на закона беше важен от гледна точка на българите, които много се вълнуват от това Европейският съюз чува ли ги изобщо. Оказа се, че да – всички политически партии следят много внимателно това, което се случва в България, заяви в предаването “Светът и ние” по БНТ главният директор “Програми” и директор на българския офис на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева.

Според мен най-важното в този дебат е, че България става от една група държави, на които се гледа като на проблемни. Досега Полша и Унгария бяха групата на двете “лоши” членки, тези, с които ЕС не знае как да се справи. Сега тази група се увеличава. Рискът пред България е да не бъде поставена в ъгъла, да не бъде посочена като “лош ученик”, заяви Чернева.

Големият успех на протестите е, че направиха така, че проблемите в България да не могат да бъдат скрити. Многогодишната финансова рамка на европейския бюджет ще бъде обвързана с върховенството на закона, затова ще е много важно как ще стои България. Страните членки са станали все по-чувствителни за това как се харчат техните средства, това ще е посоката занапред, подчерта Весела Чернева.

/novini.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password