Ще отложи ли България проекта АЕЦ “Белене”?

Политика

Експерти коментираха пред БНТ очакванията, че проектът АЕЦ “Белене” може и да не се случи. Има възможност бъдещата втора атомна електроцентрала изобщо да не е там, а в Козлодуй.

“Публикувана е за преглед новата енергийна система на Република България до 2030 г. с прогноза до 2050. Има известно отлагане на нова атомна централа. Трябва да има нова атомна централа, въпросът е да е на Козлодуй или Белене”, каза Атанас Тасков.

Той коментира, че преди дни се е обадил лично на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, която му казала, че нейни думи относно АЕЦ “Белене” са неправилно интерпретирани в медиите.

Площадката “Белене” си остава. Към днешна дата има потвърждение за строежа”, подчерта Тасков.

И лощадката “Белене” си остава. Към днешна дата има потвърждение за строежа”, подчерта Тасков.

Теменужка Петкова: Предложената цена от “Булгаргаз” за септември е коректна

И добави, че по-скоро за нова централа може да се случи на площадката на Козлодуй.

Експерт от БАН обаче напомни, че НЕК няма разрешение да придвижва проекта АЕЦ Белене. Освен това не трябва да се забравяло и за сеизмичния терен на Белене. Той смята, че няма последователна политика от страна на правителството. Отправи и критика към Петкова, че не отговаря на писмата на експерти, които я питат за проекта “Белене”.

Тасков обаче не се съгласи, че площадката е опасна.

“По време на Тройната коалиция ние извикахме сеизмолозите. Акад. Тодор Николов каза – там, където има разлом, там има проблеми. На площадката “Белене” няма разлом”, обясни енергийният експерт.

/novini.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password