Ваня Нушева: Мажоритарният вот не означава по-добро представителство

Политика

Трябва да спрем разговора ангро за промяната в мажоритарната система и да си дадем сметка, че не това е изходът от големите проблеми в изборния процес. Това каза пред БНР Ваня Нушева, програмен директор на „Прозрачност без граници“ и предавател по изборни системи в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.
„Великото народно събрание е учредителната власт на една държава. То определя основния договор, по който се регулира животът в една държава, по който функционират институциите. Не е допустимо с промени в математически формули да се променя представителството на гражданите в учредителното Народно събрание. Във ВНС е необходимо да има пълна пропорционална представителност на интересите на гражданите, защото това може да се отрази върху основния закон, по който те ще живеят“, коментира Нушева в предаването „Преди всички“.

Парламентарната правна комисия отхвърли предложенията на ГЕРБ, свързани със системата за гласуване за ВНС. Сред тях бе това за мажоритарен избор в един тур на 200 от общо 400-те депутати. Срещу предложенията на ГЕРБ се обявиха членовете на комисията от БСП, ДПС и Обединените патриоти.

Спирането на опасната идея за въвеждането на смесена система е победа на разума, смята Ваня Нушева.

При мажоритарен избор печели първият, получил най-много гласове, когато се провеждат избори в един тур. Предлага ни се именно този вариант, който означава, че на практика може да спечели кандидат, получил дори 20% от гласовете на избирателите, стига всички други да са получили с 1% процент по-малко, поясни Нушева.

„За каква по-висока легитимност можем да говорим, когато повече от 50-60% от хората в един избирателен район няма да имат представител?“

Ваня Нушева апелира депутатите да изберат един модел на гласуване и на броене на резултатите – с хартия или електронно, защото прилагането на смесената система затруднява секционните комисии.

„Безсмислено е, когато имаме машини, членовете на секционните комисии вечерта да броят и хартиени бюлетини, и машинни гласове и да смятат с химикал тези резултати. Или трябва да въведем машинното гласуване, или да оставим хартиено гласуване, като използваме обаче новите технологии – все повече навлиза в изборния процес технологията, при която хартиените бюлетини се сканират”, подчерта Ваня Нушева.

Тя припомни, че отдавна се предлага създаването на регионални преброителни центрове.

/bnr.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password