Петър Ганев и Владимир Каролев с коментар за новия външен дълг

Политика

България успешно е пласирала две емисии държавни облигации на международните пазари за 2,5 млрд. евро. Това стана ясно вчера от брифинг на министъра на финансите Кирил Ананиев. Емисията беше обявена в два транша – 10- и 30-годишни книжа. Икономистите Петър Ганев и Владимир Каролев коментират в “Денят започва” колко изгодно е това решение за страната ни.

“Това е резултат от бюджетната политика – когато имаш дефицит, тогава ще имаш и дълг. Правителството изчака подходящия момент, март нямаше как да стане”, коментира Петър Ганев. “Облигацията е пласирана на пазарно ниво, изключително добро. Заслуга имат пазарните условия и трите банки които правителството е наело”, допълни Владимир Каролев. Според него обаче, ако това се беше случило през март-април, цената щеше да бъде по-добра.

Макроикономически стоим добре. И това е истина в последните почти 20 години, т.е. тогава, когато парите са стабилни, с валутния борд, към който и в международен план доверието се покачва, заяви Петър Ганев.

До края на годината едва ли ще има нов дълг. Ако се налага, той ще е на вътрешния пазар, смятат икономистите.

С новия дълг правителството ще финансира социално-икономическите мерки на кабинета за справяне с корона кризата, очертаващия се бюджетен дефицит от 3% от БВП в края на годината, или около 3,5 млрд. лева, както и падежи по стари задължения на държавата.

/novini.bg/

0 Коментара

    Напиши коментар

    Login

    Welcome! Login in to your account

    Remember me Lost your password?

    Lost Password