Договорът по проекта за нови патрулни кораби за ВМС може да се случи през ноември

Други

Договорът по проекта за нови патрулни кораби за Военноморските сили /ВМС/ може да се случи през ноември, прогнозира пред журналисти заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков, който беше сред представителите на ръководството на военното ведомство, участвали в днешното заседание на ресорната парламентарна комисия.

По думите му е съвсем реално договорът да се случи в рамките на периода от началото на ноември до средата на месеца.

Проектът за придобиване на модулен многофункционален патрулен кораб за нуждите на ВМС е на етап подготовка на доклад за министъра на отбраната, който след това трябва да бъде внесен в Министерския съвет. В момента междуведомствена работна група, председателствана от заместник-министъра, изготвя протоколите от състоялите се преговори с избрания кандидат – германската компания “Люрсен”. Финализираме тези разговори предвид и на това, че получихме известие от Министерството на финансите от края на миналата седмица, че предвидените в централния бюджет средства в размер на 171 млн. лева за настоящата година следва да бъдат препланирани с начало 2021 г., обясни Величков. Това, по думите му, е наложило да известят германската компания за настъпилата промяна и се очаква тяхната реакция. Това със сигурност ще доведе до още един кръг преговори с тях, обясни Величков, цитиран от БТА.

По проекта за придобиване на основна бойна техника за изграждането на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада /за нови бойни машини за Сухопътните войски/ сме пред отваряне на ценовите оферти, посочи Величков. Той прогнозира евентуален договор по този проект идната пролет.

Това е стъпка към задълбочаване на военното ни сътрудничество със САЩ, посочи министър Красимир Каракачанов в отговор на въпрос в Комисията по отбрана за политическите измерения на решението на правителството, с което разрешава от 26 септември до 30 октомври съвместно изпълнение на задачи по охраната на въздушното пространство на България от българските ВВС и Силите на САЩ. Задълбочаването е на фона на рамката за сътрудничество в сферата на отбраната от 10 години, което със САЩ ще подпишем скоро, отбеляза министърът. Това е полезна стъпка за националната ни сигурност с оглед на събитията в региони с непосредствена близост до границата ни, както и на проблемите, които възникват вследствие на конфронтацията в Егейско море между съюзнически държави като Турция и Гърция, отбеляза Каракачанов.

Комисията разглежда и проектопромени в Закона за резерва на въоръжените сили, които предвиждат възможност за въвеждане на срочна служба в доброволния резерв. Очаква се това да увеличи броя на подготвените български граждани за защита на страната. Депутатите трябва да получат днес и информация за Стратегическия преглед на системата за защита на националната сигурност и Стратегическия преглед на отбраната.

/novini.bg/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password